Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na SDM v Lizbono tudi s kolesi!

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 26. 07. 2023 / 09:41
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.07.2023 / 12:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na SDM v Lizbono tudi s kolesi!
Poljski kolesarski romarji se poslavljajo od domače župnije. FOTO: Nadškofija Krakov

Na SDM v Lizbono tudi s kolesi!

Medtem ko slovenski romarji na svetovni dan mladih v Lizbono večinoma potujejo z avtobusi, so se navdušeni katoličani iz nekaterih evropskih držav na pot proti portugalski prestolnici odpravili tudi s kolesi.

Iz Krakova na Poljskem so trenutno na poti trije romarji, skupina 17 kolesarjev pa se je na Portugalsko odpravila iz mesta Troyes v Franciji. Kolesarski »trio« s Poljske sestavljajo duhovnik Marcin Napora in dva mlada laika, Bartłomiej Michlec in Marcin Kidon. Skupno bodo prekolesarili okoli 3.800 kilometrov, na poti bodo dobre tri tedne, na dan pa v povprečju prevozijo 180 kilometrov.

Kolesarski romarji želijo »izkusiti različne okoliščine, v katerih se oblikuje in razvija naš značaj, in se na ta način približati Bogu«.

Kolesarske romarje na poti gostijo družine po različnih župnijah, Poljaki pa se udeležujejo tudi bogoslužij v krajih, skozi katere potujejo. Eden izmed namenov njihovega romanja na svetovni dan mladih v Lizbono je »usmeriti pozornost na nove duhovne in redovne poklice«. Oče Marcin Napora je v pogovoru za ameriške katoliške medije pred odhodom še pojasnil, da želijo »izkusiti različne okoliščine, v katerih se oblikuje in razvija naš značaj, in se na ta način približati Bogu«.

Romanje treh kolesarjev se je začelo 8. julija s sveto mašo, ki jo je daroval krakovski pomožni škof Robert Chrząszcz. V nagovoru med bogoslužjem je dejal: »Naj bo to priložnost, da pričujete o Kristusu, nova oblika evangelizacije, ki morda bolj nagovarja mlade … Vsekakor je to trenutek, ko vas Cerkev pošilja oznanjati v svet.« Trije romarji naj bi se 31. julija v Lizboni pridružili preostalim 2.000 udeležencem svetovnega dneva mladih iz krakovske nadškofije.

Francoski romarji se želijo udeležiti tudi dnevov v škofijah. FOTO: Comité Organizador Arciprestal – Celorico de Basto

»Športni in duhovni izziv«

Sedemnajst mladih, ki so 16. julija odpotovali iz francoskega mesta Troyes, bo v Lizbono prispelo nekoliko prej: razdalja je krajša (900 kilometrov) in francoski kolesarji pričakujejo, da se bodo lahko udeležili tudi dnevov v škofijah, srečanja mladih z vsega sveta, ki ga pred SDM organizirajo v 17 škofijah po vsej Portugalski. To skupino sestavlja več mladih iz te francoske škofije, med njimi duhovnik, diakon in njegova žena, pa tudi bogoslovec iz Kolumbije, štirje mladi Poljaki, ki so se spoznali na svetovnem dnevu mladih v Krakovu leta 2016, in mladenič iz Hongkonga.

Francoski romarji bodo v desetih dneh prekolesarili v povprečju 90 kilometrov na dan, vsak večer pa jih sprejmejo v župnijah, samostanih in pri družinah, kjer jih domačini pogostijo, se z njimi družijo in molijo.

V desetih dneh bodo prekolesarili v povprečju 90 kilometrov na dan, vsak večer pa jih sprejmejo v župnijah, samostanih in pri družinah, kjer jih domačini pogostijo, se z njimi družijo in molijo. V kraju Celorico de Basto v portugalski nadškofiji Braga se bodo pridružili še 54 mladim iz svoje škofije in skupini 595 romarjev, ki bodo prišli iz Toleda v Španiji.

Marie-Liesse, ena od francoskih romark, je povedala, da je »to potovanje priložnost za srečanje z ljudmi in izkušnjo gostoljubnosti v Franciji, Španiji in na Portugalskem. To je resnično romanje, ki ga doživljamo na kolesu, obenem pa je pravi športni in duhovni izziv«. Poudarila je tudi, kako je takšno potovanje na svetovni dan mladih način, da »bolje spoznamo skupino, ljudi, ki jih srečujemo na poti, pa tudi, da spoznamo sami sebe spričo težav, telesnega trpljenja in osamljenosti na kolesu … To je način priprave na svetovni dan mladih, srečevanje s portugalskimi občestvi, z mladimi z vsega sveta - in s papežem«.

Kolesi za papeža. FOTO: E-conversas

Izvirno in trajnostno darilo za papeža

Kolesa pa na letošnjem svetovnem dnevu mladih igrajo še eno vlogo. Ko bo papež prispel na sedež svetovnega dne mladih v Lizboni, mu bodo podarili dve kolesi, ki so ju iz odpadne kovine izdelali srednješolci iz majhnega portugalskega mesta Gafanha da Nazaré, 250 kilometrov severno od Lizbone. Izdelava koles za svetega očeta je bila osrednji letošnji projekt na srednji šoli, kjer deluje kolesarski laboratorij GAFe - delavnica, namenjena obnovi koles, ki jih nato darujejo gmotno prikrajšanim dijakom.

Učitelji ugibajo, da bo papež kolesa vzel s seboj v Vatikan, kjer bodo lahko na voljo duhovnikom in redovnicam, da bodo »na vso moč« drveli po večnem mestu …

António Rodrigues, učitelj fizike in kemije, ki vodi omenjeno delavnico, je pojasnil, da so se namenili papežu podariti kolesi, ker želijo »nadaljevati tradicijo kolesarjenja«, ki je v njihovem mestu še vedno zelo živa, obenem pa »spodbujati trajnost«. Ko so učenci izvedeli za izziv, so bili navdušeni in obenem nekoliko zmedeni. »Toda … saj papež ne vozi kolesa?« so se spraševali.

Toda Rodrigues, ki se v šolo s kolesom vozi že 30 let, je pojasnil, da gre za »simboliko« in »ozaveščanje«. Drugi učitelji ugibajo, da bo papež kolesa vzel s seboj v Vatikan, kjer bodo lahko na voljo duhovnikom in redovnicam, da bodo »na vso moč« drveli po večnem mestu …

Kupi v trgovini

Molitvenik papeža Frančiška
Molitveniki
5,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh