Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na srečanju mladih prevzemnikov kmetij: Enotni in povezani lahko dosežemo spremembe

Za vas piše:
M. M.
Objava: 22. 02. 2024 / 13:09
Oznake: Mladi, Nesreča
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2024 / 13:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na srečanju mladih prevzemnikov kmetij: Enotni in povezani lahko dosežemo spremembe
Osmo srečanje mladih prevzemnikov je potekalo v Šempetru v Savinjski dolini. FOTO: ZSPM

Na srečanju mladih prevzemnikov kmetij: Enotni in povezani lahko dosežemo spremembe

Šempeter v Savinjski dolini je gostil letošnje srečanje mladih prevzemnikov, na katerem se je zbralo več kot 100 mladih prevzemnikov, predstavnikov gospodarstva in drugih gostov. Namenjeno je bilo izmenjavi idej, medsebojni podpori in spodbudi mladim kmetom, med katerimi je bila večina mladih prevzemnikov.

V Zvezi slovenske podeželske mladine (ZSPM), glavni organizatorki dogodka so sicer izrazili razočaranje, saj pri organizaciji prvič ni sodelovalo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, ki je tudi odpovedalo udeležbo na dogodku. ZSPM ga je sicer pripravila s soorganizatorjem, Kmetijsko gozdarsko zbornico Slovenije ob podpori podjetja SIP strojna industrija in podjetja Gorenc. Na srečanju so se med drugim osredotočili na sedanje in prihodnje stanje v kmetijstvu ter uporabo umetne inteligence.

Enotni in povezani

Predsednica ZSPM Anja Kastelic se je zaradi trenutnega stanja v kmetijstvu vprašala, ali ima vse skupaj sploh še smisel. »Ne glede na vse težave in izzive je naše mnenje, da ga ima. Vemo, zakaj smo začeli kmetovati in vemo, da je to poklic, način življenja, ki ga želimo živeti še naprej, ter za čigar spoštovanje se je vredno boriti. Treba pa se bo aktivirati na vseh nivojih družbe, organizacij, tudi kmetijske politike in začeti stvari spreminjati. Ob tem pa imeti v mislih, da samo enotni in povezani lahko zares dosežemo te spremembe. In to takšne, ki bodo konkretno preoblikovale najprej naše temelje, in šele potem streho.«

Predsednica Zveze slovenske podeželske mladine Anja Kastelic. FOTO: ZSPM

Stanje je resno

Direktor Kmetijske zbornice Slovenije Janez Pirc je opozoril, da se število mladih prevzemnikov iz leta v leto zmanjšuje. Stanje v kmetijstvu je po njegovi oceni resno, zato razume kmete in njihov interes po protestih. »Je pa res, da organizacija protesta ni najtežja stvar, težje je strniti vrste, oblikovati zahteve, ki bodo izvedljive za vse ravni in skozi pogajalski proces te zahteve pripeljati do realizacije. Ta proces je veliko daljši, zahteva angažma, trud in znanje vseh deležnikov. Pomembno je, da pokažemo enotnost in skupni nastop ter da najdemo skupni jezik, ki bo povezal različne kmetije in regije. Mladim prevzemnikom želim uspešno delo, nova znanja, predvsem pa druženja.«

Srečanje se je odvijalo v novem centru SIP. FOTO: ZSPM

Kako sta Domen in Saša obudila kmetijo

Svojo zgodbo z zbranimi sta delila mladi kmet Domen Benčina in njegova žena Saša, ki sta obudila kmetijo in s tem ohranjata večstoletno tradicijo na težkem terenu kmetovanja.

Domen in Saša kmetujeta na Kmetiji pr' Birtovih: »Vsak dan se soočamo s raznolikimi izzivi kmetovanja, a nikoli ne obupamo. Močna volja in vztrajnost sta ključni vodili naše kmetije. Vem, da bi bil na našo zgodbo ponosen tudi moj nono. Bi pa moral sam sistem še veliko bolje podpirati tiste, ki kmetije prenašajo. Prenos kmetije je namreč kompleksen proces, ki zahteva zagotavljanje varnosti in podpore lastnikov kmetij,« je poudaril Domen in dodal, da je preveč slamnatih kmetij, ki samo fiktivno kmetujejo, »hkrati pa dobijo nenormalno visoke subvencije, kratko pa potegnemo tisti, ki se na težkih pogojih v resnici borimo s kmetovanjem, saj enkrat denarja, ki se ga dodeljuje, vseeno zmanjka«.

Mlada kmeta Saša in Domen Benčina. FOTO: ZSPM

Mreženje, povezovanje, izmenjava izkušenj

Vodja dogodka Doris Letina, ki je pri ZSPM tudi vodja področja za mlade kmete in kmetijsko politiko, je ob zaključku srečanja dejala: »Najpomembnejši del vsakoletnega srečanja mladih prevzemnikov so zagotovo mreženje, povezovanje, izmenjava izkušenj in pridobitev novih (spo)znanj. Ne le skozi vseh dosedanjih osem srečanj mladih prevzemnikov, temveč predvsem skozi vsa leta, saj se oblikujejo trdne vezi. Srečanje vedno znova otrdi stališča mladih kmetov in predstavi njihov pogled, ki je v vsakdanu velikokrat zapostavljen.«

Mladi so prihodnost kmetijstva

Direktor marketinga Miha Miheljak pri podjetju SIP, ki je gostilo srečanje mladih prevzemnikov je izpostavil podporo mladim kmetom, ki so, kot je dejal, prihodnost kmetijstva: »Naša ciljna publika ste mladi talenti, ki kažete motivacijo in zagon za pozitivizem pri razvoju slovenskega kmetijstva in širše. Zavedamo se vseh izzivov in priložnosti, s katerimi se soočate pri prevzemu in vodenju kmetij, zato vas podpiramo z našimi produkti, tehnološkimi rešitvami in poslanstvom ter dobro voljo.«

Predavanje o umetni inteligenci. FOTO: ZSPM

Umetna inteligenca in kmetijstvo

Dr. Sašo Dolenc je zbranim predstavil ključne poudarke na področju umetne inteligence. S poudarkom na delovanju platforme chat GPT je predstavil napredek ter preobrazbo na področju komunikacije in informacijskih tehnologij, ki ju umetna inteligenca prinaša. Njegova predstavitev je poudarila njen potencial pri reševanju kompleksnih problemov v različnih industrijah – tudi v kmetijstvu. Mladi prevzemniki so ob predavanju prepoznali največji potencial ravno pri rokovanju z birokracijo in obdelavo statističnih podatkov s pomočjo umetne inteligence.

Okrogla miza o izzivih in priložnostih kmetijstva danes in jutri. FOTO: ZSPM

Sodobne kmetijske tehnologije, izzivi ter priložnosti

Na okrogli mizi z naslovom »Sodobne kmetijske tehnologije, izzivi ter priložnosti danes in jutri«, ki jo je povezoval moderator in vodja področja mladih kmetov pri KGZS Jože Očko, pa so Maruša Kraševec iz podjetja SIP, Igor Stare, direktor podjetja Gorenc ter Aleksander Debevec iz podjetja Pivka razložili, na kakšen način se njihova podjetja trudijo ustvarjati inovativne rešitve, ki bodo olajšale delo sodobnih (mladih) kmetov in izboljšale produktivnost ter trajnost kmetijskega sektorja.

Nalaganje
Nazaj na vrh