Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na voljo denar za naložbe v nakup mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa

Za vas piše:
M. M.
Objava: 11. 10. 2021 / 10:33
Oznake: Gospodarstvo
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2021 / 10:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na voljo denar za naložbe v nakup mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa
Za ta namen je razpisanih 10 milijonov evrov nepovratnih sredstev. FOTO: Oton Naglost

Na voljo denar za naložbe v nakup mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) je v uradnem listu objavilo Javni razpis za operacijo naložbe v nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo lesa iz programa za razvoj podeželja 2014-2020 za leto 2021.

Kot pravijo na ministrstvu, želijo z razpisom uvesti učinkovite in okoljsko sprejemljive tehnologije za posek in spravilo lesa, doseči intenziviranje gospodarjenja z gozdovi, profesionalizacijo dela v gozdovih, zmanjšanje števila delovnih nesreč pri delu v gozdu ter ustvariti nova delovna mesta.

Kdo lahko kandidira?

Upravičenci lahko kandidirajo za pridobitev nepovratnih sredstev individualno oziroma kolektivno kot skupine lastnikov gozdov ali skupine proizvajalcev s področja gozdarstva. Od skupno 10 milijonov evrov razpisanih nepovratnih sredstev bo šest milijonov evrov namenjenih fizičnim osebam, razen samostojnim podjetnikom posameznikom, ter skupinam lastnikov gozdov in agrarnim skupnostim v skladu z Zakonom o agrarnih skupnostih, štiri milijone evrov pa bo namenjenih pravnim osebam, samostojnim podjetnikom posameznikom in skupinam proizvajalcev s področja gozdarstva.

Upravičenci lahko vlogo v elektronski sistem vložijo od 2. novembra 2021 do vključno 10. januarja 2022 do 13.59.

Kaj sodi pod upravičene stroške?

Upravičeni stroški, ki jih bodo lahko uveljavljal upravičenci, so stroški nakupa in dobave nove mehanizacije oziroma opreme za sečnjo in spravilo lesa ter povečanje ekonomske vrednosti gozda, kot so traktor kolesnik za delo v gozdu, gozdarski zgibnik, gozdarki vitli, gozdarske prikolice, motorne žage, harvester, forwarder, gozdarske žičnice, gozdarski mulčerji in sadilni stroji za sadnjo sadik v gozdu. Do podpore so upravičeni stroški naložb, ki so nastali po oddaji vloge na javni razpis, ter splošni stroški, ki so nastali po 1. januarju 2014, navajajo na ministrstvu.

Višina podpore

Višina podpore, ki jo lahko pridobijo upravičenci za izvedbo naložbe, znaša 40 % upravičenih stroškov naložbe. Najnižji znesek javne podpore znaša 1000 evrov na vlogo. Upravičenec lahko v celotnem programskem obdobju 2014–2020 iz naslova te operacije pridobi največ 500.000 evrov javne podpore. Članu skupine lastnikov gozdov je lahko v celotnem programskem obdobju 2014–2020 iz te operacije odobrena podpora v višini 500.000 evrov javne podpore, pri čemer se upoštevajo javna sredstva, ki so mu bila odobrena iz naslova individualnih in kolektivnih naložb v okviru te operacije, pojasnjujejo na ministrstvu.

Prijavni obrazec vlagatelj izpolni samo elektronsko v informacijskem sistemu Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja (ARKSTRP).

Zaprti tip javnega razpisa

Ker gre za zaprti tip javnega razpisa, to pomeni, da se sredstva dodelijo le najbolje ocenjenim popolnim vlogam, ki presežejo vstopno mejo 40 odstotkov najvišjega možnega števila točk, do porabe razpisanih sredstev, pri čemer se upoštevajo različni vidiki.

Nalaganje
Nazaj na vrh