Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mihael Brlec: Drevesa so stala že mnogo pred mano

Za vas piše:
Helena Adamič
Objava: 04. 09. 2021 / 06:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 03.09.2021 / 14:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Mihael Brlec: Drevesa so stala že mnogo pred mano
Mihael Brlec tam, kjer se najbolje počuti. V gozdu in ob zvokih motorne žage. FOTO: Osebni arhiv

Mihael Brlec: Drevesa so stala že mnogo pred mano

Na nedavnem sejmu AGRA v Gorni Radgoni je potekalo tekmovanje v varnem delu z motorno žago, v katerem je zmagovalni oder zasedel Mihael Brlec iz Zgornjih Palovč nad Kamnikom. Kaj ga je v življenju napeljalo na to, da se pri zahtevnih delih v gozdu tako odlično znajde in še kaj več je povedal tudi za bralce spletne Družine.

Po izobrazbi je Mihael, ki s svojo družino in starši živi na hribovski kmetiji, strojnik težke gradbene mehanizacije. Kmetija obsega dobrih 55 hektarjev zemljišč, od česar je 12 hektarjev obdelovalnih površin, vse ostalo pa predstavlja gozd. Spretnost v gozdu tako seveda ni nikakršno naključje, temveč plod trdnega in vztrajnega dela. Med drugim na domači kmetiji redijo tudi avtohtono slovensko pasmo, cikasto govedo.

Že od rane mladosti sem hodil v gozd z očetom, ki me je naučil vseh veščin poseka in spravila lesa. Nemalokrat sem zamenjal šolske klopi za delo v gozdu. (Mihael Brlec)

Mihael osebno

V življenju ga najbolj osrečuje njegova družina in zvok motorne žage. Do dreves in gozda seveda goji poseben odnos, ljuba so mu vsa in do njih pristopa s spoštovanjem, saj so tam stala že mnogo pred njim.

Na prvem tekmovanju je zmagal že pri 22. letih. FOTO: Osebni arhiv

Za napake v gozdu ni prostora

Kljub veščim rokam in bogatim izkušnjam pa se Mihael kljub vsemu zaveda velike nevarnosti, ki preži pri delu v gozdu. Po njegovih beseda je posebna previdnost potrebna pri polomljenih in poruvanih drevesih, kar je lahko posledica žledoloma in vetroloma. Poleg tega vsako drevo zahteva svoj pristop.

Vsakemu, ki pride v gozd z namenom sečnje bi svetoval, da nikoli ni sam, naj stvari predvideva vnaprej in da vedno nosi zaščitno gozdarsko opremo. (Mihael Brlec)

Delo v gozdu je sicer delo z naravo, kar ga zelo veseli, vendar je zelo odgovorno in tudi skrajno nevarno. Ena sama napaka lahko stane življenje. V vsem tem času se me je že tudi pripetila kakšna nezgoda, a hvala Bogu ni prišlo do hujših poškodb.

Podkrepljen s šolanjem

Njegova spretnost pri delu v gozdu ni le plod let in let prakse, temveč se je udeležil tudi vrste strokovnih tečajev in opravil tri certifikate - sečnja v gozdu, spravilo lesa s traktorjem in obnova gozda oz. nega mladja.

Že kot otrok sem hodil z očetom ogledovati gozdarska tekmovanja in ves čas je bila v meni želja po tovrstnem tekmovanju. (Mihael Brlec)

Pogost udeleženec tekmovanj

Ko je štel 22 let, se je prvič udeležil tekmovanja v Komendi na sejmu in že tam osvojil prvo mesto. Po tem se je vsako leto redno udeleževal območnih sekaških tekmovanj in leta 2017 prvič zmagal na državnem sekaškem tekmovanju lastnikov gozdov Gornji Radgoni. Dve leti pozneje je prav tam zasedel drugo mesto, to leto pa tekmovanje ponovno zapustil kot zmagovalec.



Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Srebrna žlica
Kuharice
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh