Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nabirka velikega petka za pomoč kristjanom, da ostanejo v Sveti deželi

Za vas piše:
M. M.
Objava: 09. 03. 2024 / 15:05
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.03.2024 / 11:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nabirka velikega petka za pomoč kristjanom, da ostanejo v Sveti deželi
Pogled na Jeruzalem. FOTO: Anja Remic

Nabirka velikega petka za pomoč kristjanom, da ostanejo v Sveti deželi

Prefekt Dikasterija za vzhodne Cerkve, kardinal Claudio Gugerotti, je v pismu, naslovljenem na škofe po vsem svetu, vernike pozval, naj podpirajo kristjane v Sveti deželi. Med drugim je zapisal, da so številni romarji danes še vedno daleč od mesta svojih sanj, medtem ko prebivalci Svete dežele še naprej trpijo in umirajo.

Po kardinalovih besedah imajo romanja v Sveto deželo tako staro zgodovino kot krščanstvo samo in dodal, da je skozi stoletja »Cerkev nenehno in vneto gojila solidarnost z jeruzalemsko Cerkvijo«. Od poznega srednjega veka so namreč papeži spodbujali k letnim nabirkam za Sveto deželo.

Solidarnost s kristjani v Sveti deželi

Kardinal Gugerotti je poudaril, da je obveznost vernikov prispevati v Papeško zbirko za Sveto deželo in upa na posebno velikodušnost na letošnji veliki petek. Poleg tega, da je Sveta dežela kraj, kjer je živel in deloval Jezus, tam živijo in delujejo tudi kristjani, sredi številnih težav in tragedij, je po navedbah portala Vatican News zapisal Gugerotti.

Mnogi bežijo

S spominom je počastil tiste, ki so skozi stoletja umrli kot mučeniki. Kot pravi, so njihove krščanske korenine »sestavni del zgodovine in kulture Vzhoda«. Izrazil je obžalovanje, da danes mnogi bežijo iz svoje države in »zapuščajo kraje, kjer so njihovi očetje in matere molili in pričevali za evangelij«.

Krajevne Cerkve potrebujejo podporo

Prefekt je opozoril na nevarnosti, s katerimi se soočajo begunci, ki bežijo iz Svete dežele in gredo na Zahod, kjer je kultura zelo drugačna. Prosil je za pomoč krajevnim Cerkvam pri njihovem iskanju novih poti, možnosti za stanovanje, delo ter izobraževanje in strokovno usposabljanje, da bi domačini lahko ostali v svoji državi. V nasprotnem primeru bo Vzhod izgubil del svoje duše, morda za vedno. Katoličane po vsem svetu je zato pozval: »Naj začutijo solidarnost Cerkve!«

V lanski nabirki zbranih dobrih šest milijonov in pol evrov

Nabirka za Sveto deželo na veliki petek je glavni finančni vir za podporo življenja na svetih krajih, obenem pa tudi način, kako Cerkev konkretno pomaga cerkvenim skupnostim na Bližnjem vzhodu. Lani je bilo z nabirko zbranih 6.571.893,96 evrov, spominja Vatican News.

Običajno gre 65 odstotkov nabirke za Kustodijo Svete dežele, ostalih 35 odstotkov pa Kongregaciji za vzhodne Cerkve, ki denar porabi za formacijo semeniščnikov, podporo klera, vlaganje v šolske dejavnosti, kulturno formacijo in podporo različnih cerkvenih stvarnosti na Bližnjem vzhodu.

Papež Frančišek se zahvaljuje za velikodušnost

Kardinal Gugerotti je zaključil z izrazom »hvaležnosti papeža Frančiška krajevnim Cerkvam, frančiškanom, številnim dobrodelnim prostovoljcem, resničnim otrokom miru, pričevalcem Kneza miru,« pa tudi vsem, ki molijo in prispevajo za Sveto deželo.

Nalaganje
Nazaj na vrh