Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nabirka za Sveto deželo: naložba v prihodnost miru

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 25. 03. 2022 / 15:32
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 25.03.2022 / 15:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nabirka za Sveto deželo: naložba v prihodnost miru
Bazilika Božjega groba v Jeruzalemu. FOTO: Vatican Media

Nabirka za Sveto deželo: naložba v prihodnost miru

Tudi na letošnji veliki petek, 15. aprila, je v vseh škofijah vesoljne Cerkve predvidena nabirka za Sveto deželo: verniki smo znova povabljeni k solidarnosti z brati in sestrami, ki živijo na svetih krajih.

V navdih naj nam bodo dejanja papeža Frančiška med dvema apostolskima potovanjema, ki jih je opravil leta 2021, in sicer v Irak ter na Ciper in v Grčijo, spodbujajo pri Radiu Vatikan.

Kardinal Leonardo Sandri, prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve, je v pismu ob letošnji nabirki za Sveto deželo spomnil na dve papeževi »romanji upanja h krščanskim skupnostim Bližnjega vzhoda in Svete dežele«: »Upajoč proti upanju, medtem ko je bil ves svet ujet v primež epidemije, je želel doseči najbolj osamljene in trpeče.«

Ali bom v velikonočnem času, v katerega nas vodi postni čas, dovolil Gospodu, da obišče mojo in našo samoto?

Ob papeževih pozivih, dejanjih in povabilih, ki »pričajo o želji po bližini in srečanju, po tem, da bi prinesli vsaj malo olajšanja«, moramo po besedah kardinala Sandrija imeti pogum, da se kot posamezniki in kot krščanske skupnosti vprašamo: Kaj vidim, kaj opazim? Kakšen je okvir mojega pogleda? Ali bom v velikonočnem času, v katerega nas vodi postni čas, dovolil Gospodu, da obišče mojo in našo samoto? Ali se bom znal z ljubeznijo odzvati Ljubezni, ki me bo prišla obiskat? Ljubezni namreč ni mogoče poplačati drugače kot z ljubeznijo!

Kardinal Leonardo Sandri. FOTO: Vatican Media

Če je Kristus osebno trpel in umrl samo enkrat in ne more več umreti, pa v svojem telesu, ki je Cerkev, še naprej trpi, predvsem na Bližnjem vzhodu, pa tudi na vseh drugih krajih po svetu, kjer je svoboda verskega življenja okrnjena in ovirana: v mnogih primerih zaradi preganjanja, včasih zaradi sovražnega okolja, pogosto zaradi globalizacije brezbrižnosti, zaradi nasilja vojn, kot je to v primeru Ukrajine.

Nabirka za Sveto deželo ni nič zastarelega, saj izraža predvsem zavest o naših koreninah, ki se nahajajo v oznanilu odrešenja, to pa se je širilo iz Jeruzalema in doseglo vse nas.

Kardinal Sandri izpostavlja, da nabirka za Sveto deželo ni nič zastarelega, saj izraža predvsem »zavest o naših koreninah, ki se nahajajo v oznanilu odrešenja, to pa se je širilo iz Jeruzalema in doseglo vse nas«. Dar, četudi majhen, ki pa prihaja od vseh, »omogoča našim bratom in sestram, da še naprej živijo in upajo, da so živo pričevanje o Besedi, ki je postala meso, na krajih in poteh, kjer je bila navzoča. Če izgubimo svoje korenine, kako naj smo, kjer koli na svetu, drevo, ki raste in rodi sadove ljubezni, človekoljubja in delitve?«

»Ob pogledu na Kristusa, ki se je do dna dotaknil naše človeške resničnosti, ob navdihu dejanj bližine papeža Frančiška na njegovih apostolskih potovanjih in ob njegovem povabilu k solidarnosti z našimi brati in sestrami v Sveti deželi dajmo nov zagon in novo življenje nabirki za Sveto deželo,« vse vernike po svetu iskreno vabi kardinal Sandri.

Kupi v trgovini

Rožni venec, lesen
Rožni venci
6,70€
Nalaganje
Nazaj na vrh