Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Načrtovana reforma zakona o splavu razdvaja irsko družbo

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 09. 05. 2013 / 06:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Načrtovana reforma zakona o splavu razdvaja irsko družbo

Ogorčeno nasprotovanje tudi znotraj vladne stranke Fine Gael .

Načrtovana reforma zakona o splavu razdvaja irsko družbo. Potem ko so odnosi med Vatikanom in irsko koalicijsko vlado pod vodstvom predsednika Ende Kennyja že v preteklem letu zaradi škandalov glede spolnih zlorab v irski Cerkvi dosegli najnižjo točko, je jabolko trenutnega spora omenjena reforma. Splav je na Irskem, v tej pretežno katoliški otoški državi, v osnovi prepovedan, toda od leta 1992 pravni položaj na tem področju ni v celoti določen.

Vrhovno sodišče je pred 21 leti neki 14-letni Irki, ki je zanosila po posilstvu in je bila v nevarnosti, da stori samomor, izdalo dovoljenje za potovanje v Veliko Britanijo, kjer so ji opravili splav. Primer je posledično povzročil še nekatera odstopanja od strogih zakonskih predpisov, ki opravljanje splava dopuščajo le v primeru, če je ogroženo življenje matere. Omenjena razsodba pa nikoli ni bila uradno uzakonjena. Pred dvema letoma je Evropsko sodišče za človekove pravice v Strasbourgu odločilo, da je nejasni pravni položaj glede opravljanja umetne prekinitve nosečnosti na Irskem v nasprotju s konvencijo o človekovih pravicah.

Oktobra 2012 je v bolnišnici v Galwayu zaradi zastrupitve krvi umrla nosečnica, potem ko so ji zdravniki zaradi pravne podlage odrekli možnost opravljanja splava. Ogorčenje, ki ga je povzročila smrt Savite Halappanavar, je vlado spodbudilo, da na tem področju poskrbi za pravno jasnost. Minuli teden je vlada predstavila svoj prvi osnutek reforme zakona o splavu, ki naj bi umetno prekinitev nosečnosti še naprej dopuščal v primeru, ko je ogroženo življenje matere; zraven naj bi sodila tudi ogroženost zaradi samomora.

V nujnih medicinskih primerih naj bi opravljanje splava odobril zdravnik, kadar je življenje matere ogroženo zaradi morebitnega obolenja. V tem primeru bi morala splav potrditi dva neodvisna zdravnika; v primeru ogroženosti zaradi samomora naj bi bili za potrditev opravljanja splava potrebni trije zdravniški izvedenci. O spornih primerih naj bi v sedmih dneh svojo odločitev podala posebna komisija.

Po predstavitvi zakonskega osnutka pa odnosi med vlado in Cerkvijo ostajajo napeti. Irski primas kardinal Sean Brady je minuli konec tedna napovedal, da želi pri tem vprašanju 'pridobiti mnenje celotnega irskega ljudstva'. Obenem je opozoril na veljavno cerkveno pravo, ki za sodelovanje pri opravljanju splava predvideva najtežjo kazen.

Predsednik irske vlade Kenny je nato pojasnil, da zanj nista merodajna ne Sveto pismo ne zakonik cerkvenega prava, pač pa irska ustava: »Živimo v republiki in kot predsednik vlade imam odgovornost, da uvajam zakone, ki odsevajo voljo irskega ljudstva.« Pri tem pa Kennyju nasprotujejo tudi člani znotraj njegove lastne koalicije.

Delavska stranka, koalicijska partnerka, si prizadeva za čim obširnejši zakon, kar pa je naletelo na oster odpor v Kennyjevi konzervativni stranki Fine Gael. Člani omenjene stranke so prepričani, da bi možnost opravljanja splava zaradi nevarnosti samomora, kar medicinsko ni enoznačno določljivo, podrla jez in privedla do umetnih prekinitev nosečnosti v velikem številu. Predvsem evropska ministrica Lucinda Creighton tej točki reforme zakona o splavu ostro nasprotuje.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh