Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore: »Morda preseneča, da se takoj postavimo na stran cestninarja«

Za vas piše:
J. P.
Objava: 23. 10. 2022 / 05:00
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.10.2022 / 20:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore: »Morda preseneča, da se takoj postavimo na stran cestninarja«
Nadškof Stanislav Zore: Tudi molitev, ki jo je izrekel farizej, je ločevala. Pa ne samo od drugih, pač pa tudi od Boga. Jezus namreč pravi, da je sam pri sebi molil. FOTO: Siniša Kanižaj

Nadškof Zore: »Morda preseneča, da se takoj postavimo na stran cestninarja«

Ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore se je v videonagovoru na 30. navadno nedeljo, ki je tudi misijonska nedelja, naslonil na današnji evangelij in priliko o dveh, ki sta šla v tempelj molit: eden je bil farizej in drugi cestninar.

Farizej in cestninar – dva izraza, ki ju v vsakdanjem govoru skorajda ne poznamo, je opozoril nadškof in navedel besede p. Vladimirja Truhlarja: »Farizej je človek, ki se noče priznati za grešnika, ki se omeji na vero po črkah in ne po Duhu, ki se ima za popolnega, ki to svojo popolnost razkazuje, gleda na druge kot na grešnike in jih zaničuje, prikriva s krinko pravičnosti življenje, ki ni prav nič pravično.«

Rad pa bi, da bi me vsaka molitev, vsak trenutek pred Bogom odpirala za Boga in me povezovala z brati in sestrami. Da bi vedno odšel domov opravičen. Bog, bodi milostljiv meni, grešniku. (nadškof Stanislav Zore)

Farizeji, ločeni

In prav takšen je, nadaljuje Stanislav Zore, farizej iz današnjega evangelija, ki se je postavil in pri sebi molil: »'Bog, zahvaljujem se ti, da nisem kakor drugi ljudje. Grabežljivci, krivičniki, prešuštniki ali tudi kakor ta cestninar.« Nadškof pojasni, da izraz farizej opiše skupino ljudi, ki so si natančno prizadevali za izpolnjevanje vseh podrobnosti v postavi in se potem ločili od drugih ljudi. »Tudi beseda sama pomeni 'ločeni'. Zanimivo. Tudi molitev, ki jo je izrekel farizej, je ločevala. Pa ne samo od drugih, pač pa tudi od Boga. Jezus namreč pravi, da je sam pri sebi molil,« podčrta nadškof Zore.


Kdo nam je v življenju bližje?

Cestninar je po drugi strani spadal v skupino, ki so jo vsi prezirali in se je izogibali. To so bili razvpiti tatovi, odvratni izkoriščevalci, lakomneži. »Cestninar je torej grešnik. Morda je presenetljivo, da se ob poslušanju tega odlomka takoj postavimo na stran cestninarja. A če pomislimo bolje, kaj nam je v življenju bližje: ljudje, ki si prizadevajo za urejenost, poštenje, ki izpolnjujejo zapovedi in predpise, ki se držijo Božjih in cerkvenih zapovedi; ali pa ljudje, ki se požvižgajo na vse,« se je vprašal nadškof.

Kaj nam je v življenju bližje: ljudje, ki si prizadevajo za urejenost, poštenje, ki izpolnjujejo zapovedi in predpise, ki se držijo Božjih in cerkvenih zapovedi; ali pa ljudje, ki se požvižgajo na vse. (nadškof Stanislav Zore)

Razlika med njima

In še izpostavi temeljno razliko med njima: farizejeva dejanja so bila dobra, a sta bili njegova duhovna drža in molitev napačni, zapiral se je vase, bil popoln in Boga ni prosil, naj ga opraviči. Cestninarjeva dejanja pa so bila slaba, a ga je njegova duhovna drža odpirala Božjemu usmiljenju, saj je prosil Boga, naj ga opraviči. »Jezus pravi, da je šel domov opravičen. Se je spreobrnil, je zamenjal službo? Ne vem. Rad pa bi, da bi me vsaka molitev, vsak trenutek pred Bogom odpirala za Boga in me povezovala z brati in sestrami. Da bi vedno odšel domov opravičen. Bog, bodi milostljiv meni, grešniku,« je nagovor končal nadškof Stanislav Zore.

Nalaganje
Nazaj na vrh