Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadzori pri ravnanju z odpadno električno in elektronsko opremo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 19. 11. 2021 / 10:11
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.11.2021 / 10:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadzori pri ravnanju z odpadno električno in elektronsko opremo
FOTO: Pexels

Nadzori pri ravnanju z odpadno električno in elektronsko opremo

Inšpektorat za okolje in prostor je letos nadaljeval z usmerjeno akcijo nadzorov večjih zavezancev za zagotavljanje ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo (OEEO), za katere je obstajal sum, da ne izpolnjujejo obveznosti, kot jim jih določa Uredba o odpadni električni in elektronski opremi.

Ministrstvo za okolje in prostor je pripravilo seznam 41 zavezancev, za katere je na podlagi analize podatkov Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) in Agencije RS za okolje (ARSO), sumilo, da pri dajanju električne in elektronske opreme na slovenski trg ne izpolnjujejo obveznosti zakonsko določenih predpisov.

Na trg dali več kot pet ton opreme

Gre za zavezance, ki so v prvem polletju 2020 na slovenski trg dali več kot pet ton električne in elektronske opreme, a nihče od njih ni bil vpisan v evidenco proizvajalcev in pooblaščenih zastopnikov. Prav tako nobenega od teh zavezancev ni bilo mogoče najti v evidenci načrtov ravnanja z odpadno električno in elektronsko opremo (OEEO), ki jo vodi ARSO (vpogled izveden dne 26. 1. 2021). V omenjeni evidenci so bili navedeni le nosilci skupnih načrtov glede zbiranja in obdelave OEEO (Zeos, Slopak, Trigana, Recikel in Interseroh), so sporočili z Inšpektorata RS za okolje in prostor.

Polovica jih je odpravila kršitev po prejetju dopisa inšpektorja 

Na podlagi ugotovljenega dejanskega stanja v času trajanja postopka je inšpektor ukrepal po določilih Zakona o splošnem upravnem postopku (ZUP) in Zakona o inšpekcijskem nadzoru (ZIN). Če je zavezanec med postopkom že sam izpolnil zakonsko določene obveznosti, je inšpektor postopek ustavil. Takih je bilo 49 %. Preostali polovici pa so izdali ukrep za odpravo ugotovljenih nepravilnosti v določenem roku.

Rešenih 33 inšpekcijskih postopkov

Do 31. oktobra 2021 je bilo od 41 uvedenih inšpekcijskih postopkov rešenih 33. V osmih zadevah roki v izdanih upravnih odločbah še niso potekli, v enem primeru pa se je začel izvršilni postopek. 32 proizvajalcev ali končnih uporabnikov brez predhodnega dobavitelja je zagotovilo izvajanje obveznosti ravnanja in financiranja z OEEO v okviru obstoječih skupnih načrtov ravnanja z OEEO ter si pridobilo potrdilo o vpisu v evidenco, ki jo vodi ministrstvo. V enem primeru pa je zavezanec prenehal dajati električno in elektronsko opremo na slovenski trg.


Nalaganje
Nazaj na vrh