Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nagrada Združenih narodov za človekove pravice nadškofu Tutuju

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 03. 12. 2012 / 07:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nagrada Združenih narodov za človekove pravice nadškofu Tutuju

Nekdanji anglikanski nadškof iz Kapstadta bo prejel Unescovo nagrado Bilbao.

Desmond Tutu, enainosemdesetletni prejemnik Nobelove nagrade za mir in nekdanji anglikanski nadškof v Kapstadtu v Južnoafriški republiki, je letošnji dobitnik Unescove nagrade Bilbao za spodbujanje kulture človekovih pravic. Kot so minuli teden sporočili na sedežu Unesca v Parizu, bodo z nagrado počastili Tutujeva neutrudna prizadevanja za družbo brez nasilja in socialno pravičnost.

Več kot štiri desetletja je Tutu izrekal ostre kritike proti rasizmu in diskriminaciji v Južnoafriški republiki in po vsem svetu. Po njegovem umiku s položaja nadškofa v Kapstadtu leta 1996 je Nobelov nagrajenec za mir iz leta 1984 deloval kot predsednik južnoafriške 'komisije resnice', ki naj bi pojasnila zločine v deželi apartheida med leti 1960 in 1994. Cilj njegovih kritik je bil pogosto tudi v času apartheida prepovedani in po njegovem koncu vladajoči Afriški narodni kongres.

Med nagrade nadškofa Tutuja sodijo tudi nagrada Martina Luthra Kinga, katoliška mirovna nagrada iz Združenih držav Amerike 'Pacem in Terris Award' ter več deset častnih doktorskih nazivov.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh