Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naj prostovoljci leta 2020

Za vas piše:
A. H.
Objava: 26. 08. 2021 / 18:46
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2021 / 18:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Naj prostovoljci leta 2020
Prizor s slovesne podelitve nagrad za leto 2020. FOTO: Twitter Borut Pahor

Naj prostovoljci leta 2020

V Kongresnem centru Brdo je predsednik Borut Pahor gostil zaključno slovesnost ob podelitvi priznanj za prostovoljca leta 2020.

26. avgust je praznik prostovoljstva in Mladinski svet je že devetnajstič zapored podelil priznanja posameznikom, ki s svojimi nesebičnimi dejanji pripomorejo k boljši družbi. Gostil jo je častni pokrovitelj natečaja, predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

Šopek vaših aktivnosti je zelo vplival na javno mnenje. Vaša srčna dobrota je pomagala reševati stiske ljudi na osebni in kolektivni ravni. (predsednik Borut Pahor)

V kategoriji do 19 let

Naj prostovoljka v tej starostni skupini je postala Viktoria Krusharova z Gimnazije Novo mesto, ki je v projektu Telefonsko družabništvo starejšim s tedenskimi telefonskimi klici pomagala lažje premagovati osamljenost. Bila je tudi koordinatorka projekta Dijaki za osnovnošolce. Naj prostovoljec pa je na predlog Mladinskega sveta iz Ajdovščine postal Luka Štrukelj. V okviru Škofijske Karitas Koper je Luka v programu Popoldan na cesti otrokom pomagal pri učenju in razumevanju učne snovi in jih spodbujal k odgovornemu opravljanju šolskih obveznosti.

V kategoriji od 20 do 29 let 

Na predlog Društva Center za pomoč mladim (CPM) je Naj prostovoljka postala Kristina Stražišar, ki z mentorstvom vzpodbuja nove prostovoljce. Lotila se je pisanja priročnika z zbirko vaj, ki jih pri svojem delu z mladimi uporabljajo člani in članice društva. Moški predstavnik te kategorije je na predlog Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov postal Luka Mehle, ki tam opravlja vlogo poverjenika za voditelje, nudi podporo lokalnim enotam ter organizira usposabljanja za nove voditelje. Hkrati je v skavtski organizaciji član strokovne skupine za prvo pomoč in član ekipe prve pomoči Rdečega križa. 

V kategoriji 30 let in več

Ženska predstavnica kategorije je postala Marija Radkovič, ki jo je predlagalo Društvo upokojencev Domžale. V društvu je odgovorna za delo s prostovoljci, je aktivno vključena v ustanavljanje Dnevnega centra za starejše v Občini Domžale, projekt brezplačne vožnje za starejše v občini, ki jim tudi pomaga pri pridobivanju socialne pomoči. Leto 2020 je zaznamovala kar s 1590 opravljenimi prostovoljskimi urami.

V isti kategoriji je moške na predlog Slovenske Filantropije zastopal Mladen Sedlar, ki je vključen v projekt Viški hrane – hrano ljudem, ne smetem. V preteklem letu je pričel z dostavljanjem hrane nemobilnim uporabnikom, ki so zaradi strahu pred okužbo kot osebe s povečanim tveganje raje ostajali doma. Zanje je tudi opravljal nakupe, dostavljal zdravila iz lekarne ali se namesto njih odpravil na pošto.

Naj mladinski voditelj

Na predlog Zveze tabornikov Slovenije je bila za Naj mladinsko voditeljico izbrana Eva Bolha, ki je od leta 2018 prva načelnica Zveze tabornikov Slovenije. Na letni ravni vodi 200 prostovoljcev, skrbi za delo strokovne službe ter nemoteno delovanje velike mladinske organizacije, ki premore 7000 članov, od tega 2000 prostovoljcev. V preteklem letu je opravila 1000 ur prostovoljskega dela.

Naj mladinski projekt

Ta naziv si je to leto na predlog Gimnazije Kranj prislužil Dan ZaMe. Vključuje 900 mladih, ki dijake ozaveščajo o pomenu duševnega zdravja in zmanjšuje družbeno stigmo. V okviru projekta so izvedli veliko predavanj s strokovnjaki ter interaktivne delavnice za sprostitev.

Naj prostovoljski projekt

DEOS d. o. o., PE Center starejših Notranje Gorice je za ta naziv predlagal projekt Mala pozornost za veliko veselje. Ta je v času epidemije s pošiljanjem voščilnic razveseljeval starostnike in povezal celotno Slovenijo.

 


Nalaganje
Nazaj na vrh