Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovesno ob dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 25. 08. 2021 / 18:27
Oznake: Politika, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.08.2021 / 19:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovesno ob dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva
Predsednik Pahor se je pred slovesnostjo sestal s člani Senata Združenih držav Amerike. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Slovesno ob dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva in zavezništva

Predsednik republike Borut Pahor je ob dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva priredil sprejem za člane Senata Združenih držav Amerike, ki so obiskali Slovenijo.

Dan slovensko-ameriškega prijateljstva obeležujemo od leta 2014, ko je bila v Andražu nad Polzelo odkrita spominska plošča v spomin posadki desetih pilotov bombnika B-17, ki je strmoglavil ob vznožju Gore Oljke 19. marca 1944. Osem jih je umrlo in so bili pokopani na pokopališču v Andražu nad Polzelo, dva sta strmoglavljenje preživela ob pomoči prebivalcev Andraža.

Predsednik Pahor je ob obletnici strmoglavljenja ameriškega bombnika B-17 položil venec k spominski plošči v spomin osmim članom posadke, ki so ob tem izgubili življenje. FOTO: Nebojša Tejić/STA

Sprejem v Vili Podrožnik

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je zgodaj popoldne ob dnevu slovensko-ameriškega prijateljstva, v parku Vile Podrožnik, najprej priredil sprejem za člane Senata Združenih držav Amerike, ki so obiskali Slovenijo. Na obisku v Sloveniji so senatorji Richard Shelby, Mike Crapo, John Cornyn, Deb Fischer, John Kennedy in Roger Marshall.

Sprejem v parku Vile Podrožnik. FOTO: Daniel Novakovič/STA

Zavezniki že v drugi svetovni vojni

Zbrane sta nagovorila predsednik republike Borut Pahor in vodja delegacije, ameriški senator Richard Shelby. Predsednik Pahor je v nagovoru poudaril, da smo bili Slovenci in Američani zavezniki že v drugi svetovni vojni. »Kmalu po osamosvojitvi pa je Slovenija poleg vključitve v EU postala tudi aktivna članica zveze Nato. S tem je zaokrožila svoja večletna prizadevanja, da postane v političnem, gospodarskem in vojaškem smislu del Zahodnega sveta,« je v nagovoru dejal Pahor.

Naše zavezništvo utemeljuje pripadnost enakim vrednotam - od demokracije do človekovih pravic - in zavedanje, da skupaj lažje varujemo mednarodni red, mir in varnost, utemeljen na teh vrednotah. (Borut Pahor, predsednik države)

Nalaganje
Nazaj na vrh