Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najbolj prepoznavne ikone

Objava: 10. 10. 2011 / 12:42
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Najbolj prepoznavne ikone

Med najbolj prepoznavnimi ikonami sta Jezus Kristus in križ. Pridružujejo se jima srce, kokakola in Einsteinova formula.

Če nekje vidimo srce, vemo, da predstavlja ljubezen. Če vidimo na vratih stranišča figuro v krilu, vemo, da je stranišče namenjeno ženskam. Srce in figura v krilu sta ikoni. »Ikonična podoba je tista, ki je med ljudmi zelo prepoznavna in skozi čas in kulture nosi bogato paleto različnih pomenov za veliko število ljudi,« pravi Martin Kemp, profesor na oxfordski univerzi.

Profesor Kemp je o najprepoznavnejših ikonah izdal knjigo z naslovom Od Kristusa do kokakole – kako podobe postanejo ikonične. In katerih enajst se je uvrstilo med najprepoznavnejše ikone zlasti v zahodnem svetu? Na prvem mestu je Jezus Kristus. Zanj Kemp pravi, da je »prepoznaven kjer koli in v kakršnem koli mediju se pojavi, kadar koli v zgodovini.« Sledijo mu križ, srce, lev kot podoba poguma, moči in dostojanstva, da Vincijeva Mona Lisa, fotografija Cheja Guevare kot simbol revolucije, vojske in levičarstva, fotografija deklice, ki med vietnamsko vojno beži pred napadom, ameriška zastava in kokakola, grafična podoba DNK ter Einsteinova formula E = mc2.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh