Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Najslabša odločitev je neodločitev«

Za vas piše:
Darja Ovsenik
Objava: 25. 10. 2012 / 12:45
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Najslabša odločitev je neodločitev«

V galeriji Družina smo v družbi škofa dr. Antona Jamnika in dr. Rafka Valenčiča na svetlobo pospremili novi knjigi papeža Benedikta XVI. Vrata vere - Porta fidei in Timothyja Radcliffa Zakaj sploh biti kristjan?.

Misel Timothyja Radcliffa, s katero bi lahko povzeli današnjo predstavitev dveh knjižnih novosti, ki sta izšli pri založbi Družina in sta prvi v nizu, ki bodo izhajale pod »znamko« Leto vere, v katerega smo vstopili ta mesec.

V prostorih galerije Družina je danes, 25. oktobra, potekala predstavitev knjig papeža Benedikta XVI. Vrata vere – Porta fidei in Timothyja Radcliffa Zakaj sploh biti kristjan?.

V uvodnih besedah je direktor Tone Rode predstavil načrt založbe, ki se v letu vere posebej posveča temam, s katerimi bo sledila želji papeža, da bi v vsakem verniku leto vere vzbudilo hrepenenje po izpovedovanju vere v polnosti s prenovljenim prepričanjem, zaupanjem in upanjem.

Ena od prvih knjižnih novosti je zato prav papeževa knjiga Vrata vere – Porta fidei. Urednik zbirke Cerkveni dokumenti dr. Rafko Valenčič je pojasnil, da gre za izdajo »motu proprio« ali »na lastno pobudo«. V ozadju sta pomembni obletnici: 50-letnica začetka 2. Vatikanskega koncila in 20-letnica izida Katekizma katoliške Cerkve. Dogodka pa presegata značaj spominjanja neke preteklosti in kličeta po nadaljevanju koncilskega spoznanja bistva in poslanstva Cerkve – biti v svetu in za svet.

Izpostavil je tudi velik pomen spreobrnjenja, ki pomeni radikalen premik v človekovi notranjosti, zato je zaznaven tudi na zunaj: »Vera ni zasebna zadeva, še manj zgolj čustvo, ampak osebno prepričanje.«

Knjigo T. Radcliffa Zakaj sploh biti kristjan? je predstavil ljubljanski pomožni škof dr. Anton Jamnik, ki je bil tudi njegov učenec na univerzi v Oxfordu. Najprej je pohvalil izbiro knjig, ki jih izdaja založba Družina, saj je prav leto vere tisto, ki nas spodbuja, da se vračamo k koreninam, tj. evangeliju, kar prinaša krščanstvo, ki »bi moralo biti nalezljivo – v Kristusa bi morali biti zaljubljeni«. Evropsko krščanstvo po njegovem mnenju potrebuje močno injekcijo – novo evangelizacijo, ki oživlja vero, kar je ponazoril z odnosom zakoncev, ki sta že dolgo časa poročena: »Ves čas se morata osvajati, da oživljata prvotno ljubezen.«

Prav v tem duhu lahko razumemo besede avtorja knjige: »Najslabša odločitev je neodločitev.« Dr. Jamnik je opozoril, da je prav pasivnost naša največja nevarnost. Radcliff podira stereotipne predstave o krščanstvu in na izredno svež in svetovljanski način ter ob zavedanju, da se konstelacija sveta zelo hitro spreminja, odkriva lastnosti, po katerih naj bi bili prepoznavni sodobni kristjani – pogum, svoboda, iskanje resnice, vrednotenje telesa, spontanost …

Prav to pa so po Jamnikovih besedah tudi lastnosti, ki jih je opazil na profesorju Radcliffu, ki je po njegovem mnenju zelo iskren in preprost človek, predvsem pa dober predavatelj, saj so bila njegova predavanja množično obiskana, na katerih je bila kljub velikemu številu poslušalcev vedno popolna tišina.

Naslov knjige je vprašanje, ali knjiga da tudi odgovor?
»Konkretno zagotovo ne, a če bomo evangelij vzeli zares, potem nam bo knjiga dala misliti. To pa je tudi največ, kar nam lahko da,« odgovarja dr. Jamnik.

»Nekaj bi moralo razlikovati nas kristjane, s čimer bi si ljudje belili glavo, zaradi česar bi se spraševali, kaj je srčika našega življenja.« (odlomek iz knjige T. Radcliffa Zakaj biti kristjan?)


Knjigi lahko kupite v spletni knjigarni založbe Družina:
Papež Benedikt XVI. – Vrata vere – Porta fidei
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/B3650B519F16D6C2C12579FF002535AD?OpenDocument

Timothy Radcliffe – Zakaj sploh biti kristjan?
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/knjigarna/FFF8893220A9FEE7C1257AA20029CD2F?OpenDocument







Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh