Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Najvišje število nezakonitih migracij v šestih letih

Za vas piše:
M. M.
Objava: 19. 04. 2022 / 16:36
Oznake: Nemiri, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 19.04.2022 / 16:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Najvišje število nezakonitih migracij v šestih letih
Meja med Slovenijo in Hrvaško na Rigoncah leta 2016. FOTO: Tatjana Splichal

Najvišje število nezakonitih migracij v šestih letih

Evropska agencija za zunanje meje Frontex je objavila poročilo, v katerem navaja, da je bilo število nezakonitih prihodov migrantov v EU v prvih mesecih letošnjega leta najvišje po letu 2016.

Visok porast so zabeležili tudi pri poskusih prečkanja Rokavskega preliva iz Francije v Veliko Britanijo. »Prvo četrtletje letošnjega leta je bilo z vidika nezakonitih prehodov meje na zunanjih mejah EU najbolj živahno po migracijski krizi v letih 2015 in 2016,« so zapisali med drugim. Takrat je zatočišče v Evropi iskalo več kot milijon Sircev, saj so bežali pred državljansko vojno.

Več kot 40.000 nezakonitih prihodov

Kot navaja Frontex, je bilo med januarjem in koncem marca letos zabeleženih 40.300 nezakonitih prihodov migrantov v EU, poroča STA. Gre za najvišje število v tem obdobju od leta 2016, ko našteli skoraj 285.000 nezakonitih vstopov. Takratni tok je v veliki meri ustavil sporazum med EU in Turčijo. Število nezakonitih prehodov se je v letih 2020 in 2021 zaradi pandemije še znižalo.

Največ prehodov iz Zahodnega Balkana

Agencija Frontex je sporočila, da je bilo letošnje število prehodov med januarjem in marcem za 57 odstotkov višje kot v enakem obdobju leta 2021. Največ nezakonitih prehodov zunanjih meja EU je bilo iz smeri Zahodni Balkan, kjer so migranti v EU večinoma vstopali prek Grčije in Bolgarije. Večina migrantov je bila sirske ali afganistanske narodnosti.

Želja po vstopu v EU ali Veliko Britanijo

Migranti, ki so nezakonito vstopili z juga ali vzhoda, so v večini želeli nadaljevati pot v druge države EU ali Veliko Britanijo. Pri številu ljudi, ki so poskušali prečkati Rokavski preliv, je bil od začetka leta 2021 zabeležen kar 190-odstotni porast.


Nalaganje
Nazaj na vrh