Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nalezljivo navdušenje za Boga

Za vas piše:
Jana Podjavoršek
Objava: 05. 07. 2021 / 07:23
Oznake: Cerkev, Duhovnik, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.07.2021 / 14:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nalezljivo navdušenje za Boga
Škof Jurij Bizjak, zlatomašnik. FOTO: Tatjana Splichal.

Nalezljivo navdušenje za Boga

Zlata maša koprskega škofa Jurija Bizjaka.

V koprski stolnici je v soboto dopoldne, 3. julija 2021, škof Jurij obhajal zlato mašo. Poleg duhovnikov iz koprske škofije sta se praznovanju pridružila tudi apostolski nuncij Jean-Marie Speich, novomeški škof Andrej Glavan in celjski škof Maksimilijan Matjaž. Popoldne pa je zlato mašo praznoval v Colu nad Ajdovščino.

Col je rojstna škofija zlatomašnika škofa Jurija, v soboto popoldne pa je postal kraj praznovanja zlate maše.  Župljani so hvaležni in ponosni na svojega rojaka. FOTO: Tatjana Splichal.

 V psalmu 90,10 piše: »Sedemdeset let je dni našega življenja, osemdeset let, če smo krepki.« In zlatomašniško leto običajno pade ravno v to obdobje: petdeset let službe na približno petindvajset let podlage in smo pri petinsedemdesetih, ravno na sredini med sedemdeset in osemdeset. Tako vsak zlatomašnik izpolnjuje naročilo modrega Siraha, ki pravi: »Moj sin, ostani zvest svojemu poklicu in ukvarjaj se z njim ter se postaraj pri svojem delu!« (iz škofove pridige) FOTO: Tatjana Splichal.

Med duhovniki ob oltarni mizi je bi tudi domačin Bogdan Vidmar, ki je bil posvečen v duhovnika pred 30 leti. »Hvala vam za odkrivanje novih vidikov na stvari, ki nas spodbujajo k razmisleku n zbliževanju z Bogom,« so se mu župljani zahvalili ob jubileju. FOTO: Tatjana Splichal.

Nekdanji novomeški škof Andrej Glavan, koprski škof Jurij Bizjak in novi celjski škof Maksimilijan Matjaž. FOTO: Ivan Rampre. 

Župljani Cola in Podkraja so se škofu Juriju zahvalili in mu podarili štolo, ki je bila narejena posebej ob tej priložnosti. »Hvala za žive in nazorne pridige, ki nas iz cerkvene klopi vabijo v Sveto deželo med preroke, drugič med učence. Hvala vam za vašo modrost in škofovsko vodstvo. Hvala vam, za nalezljivo navdušenje za Boga in hvala za pogum, ki ga s svojim zgledom dajete vsej deželi. FOTO: Tatjana Splichal.

Škof Jurij je razložil simbole na štoli, med drugim tudi, da je »sv. Jurij je postal zavetnik vseh, ki jemljejo brise.« FOTO: Tatjana Splichal.

Ni praznovanja brez dobre domače torte, tudi zlate maše škofa Jurija. FOTO: Tatjana Splichal.

Škof Jurij s sestro Lidijo, bratom Stanetom in sestro Irmo (od leve proti desni). FOTO: Tatjana Splichal.



Nalaganje
Nazaj na vrh