Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Narava in razum sta Stvarnikov dar«

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 26. 06. 2015 / 07:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Narava in razum sta Stvarnikov dar«

»Narava in razum sta Stvarnikov dar«

Na predvečer dneva državnosti je v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani mašo daroval novomeški škof in predsednik SŠK Andrej Glavan.

Na predvečer dneva državnosti je v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani mašo daroval (ob somaševanju drugih škofov) novomeški škof in predsednik Slovenske škofovske konference Andrej Glavan, ki se je najprej zahvalil pobudnikom za devetdnevnico ter 24-urno molitev in post za domovino. »Molitev je potrebna za vse, ki v našem imenu vodijo državo, da bi jo vodili modro. Za to potrebujejo modrost, dar razločevanja in pomoč za pametno razmišljanje in pravilno odločanje,« je dejal. »Celotnemu narodu pa izprosimo milost sprave in pripravljenost za odpuščanje, sožitje in medsebojno spoštovanje.« Spomnil je, da ravno pred praznikom državnosti goduje Janez Krstnik, ki je bil »glas v puščavi« brez Besede in je odseval luč brez lastne luči. Prav tako je glas Besede Cerkev. »Tudi danes mora biti Cerkev glasnica resnice o človekovih pravicah, o svetosti zakona in družine, zlasti pa zagovornica in glasnica pravic ubogih, brezpravnih, ob vedno večji kristjanofobiji pa tudi pravic vernih.«



Stvarstvo pripada vsemu človeštvu

Nadaljeval je v duhu papeževe ekološke okrožnice. Dejal je, da je Bog človeku zaupal stvarstvo, da ga obdeluje in varuje. Vendar je človek v sebičnosti izgubil čut za Boga in za svoje poslanstvo, ki mu je bilo zaupano, zato je postal »brezobziren in sebičen izkoriščevalec stvarstva«. Prevzel je mesto, ki pripada Bogu in se vede oblastniško. »Narava in razum sta Stvarnikov dar, ki ga je zaupal ljudem, vendar ne zato, da bi z njim sebično in brezglavo ravnali.« Stvarstvo pripada vsemu človeštvu, brezglavo izkoriščanje njegovega bogastva pa ogroža vire za sedanjo in prihodnjo generacijo.

»Bog blagoslovi našo Slovenijo!«

Ob koncu je škof Glavan še voščil ob dnevu državnosti in dodal zahvalo in prošnjo »za vse, ki so zanjo žrtvovali svoje življenje, za vse voditelje, da bi se zavedali svoje velike odgovornosti, za solidarnost do revnih in obubožanih, za pravičnost, spravo, za odgovornost do okolja, za vsestranski moralni in gospodarski razvoj posameznikov in celotne naše nam tako drage domovine. Bog blagoslovi našo Slovenijo!«



Pri zahvalni maši za domovino so bili poleg vernikov povabljeni tudi predstavniki družbenega, političnega, kulturnega in gospodarskega življenja. Med drugimi so se maše udeležili predsednik republike Borut Pahor, predsednik državnega zbora Milan Brglez, predsednik vlade dr. Miro Cerar, predsednik državnega sveta Mitja Bervar, predsednik ustavnega sodišča Miroslav Mozetič, nekaj poslancev DZ, načelnik generalštaba Slovenske vojske Andrej Osterman in varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer. Pri bogoslužju so poleg Zbora Slovenske filharmonije sodelovali predstavniki Enote za protokol ter kvintet trobil orkestra Slovenske vojske.

Foto: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh