Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Narodni svet koroških Slovencev podprl Pahorjeve besede

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 24. 05. 2023 / 11:19
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.05.2023 / 11:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
Narodni svet koroških Slovencev podprl Pahorjeve besede
V Narodnem svetu koroških Slovencev se strinjajo, da so »resnica, pravica in sprava tudi temelji za blagostanje in uspešnost vsake države«. FOTO: Tatjana Splichal

Narodni svet koroških Slovencev podprl Pahorjeve besede

Narodni svet koroških Slovencev (NSKS) je v današnji izjavi za javnost podprl stališče nekdanjega slovenskega predsednika Boruta Pahorja ob ukinitvi 17. maja kot narodnega dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja.

Svet slovenskih organizacij (SSO) iz Italije in NSKS sta ob vladni odločitvi o izbrisu dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja iz slovenskega koledarja izrazila zaskrbljenost, saj je Evropski parlament že leta 2009 uvedel evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih režimov – nacizma, fašizma in komunizma –, odslej pa po volji slovenske vlade dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja ne bo več.

Zaradi komunizma stradalo 96 milijonov ljudi

Kot opozarjajo v NSKS, je po mnenju uglednih avtorjev Črne knjige komunizma od Kambodže prek Kitajske in Sovjetske zveze pa do Srednje Evrope in drugod, seveda tudi v nekdanji Jugoslaviji, zaradi komunizma stradalo 96 milijonov ljudi. V Sloveniji se govori o tem, da naj bi država poskrbela za vpis 14.901 žrtev komunističnega nasilja v javno evidenco pokojnih.

O izjavi Boruta Pahorja smo poročali TUKAJ.

Nepotrebno trganje družbenega soglasja

»Narodni svet zato podpira nekdanjega predsednika Boruta Pahorja, ki je v izjavi za javnost menil, da so 'žrtve komunističnega nasilja nesporno bile', zdaj pa naj ne bi bilo več uradnega spomina nanje. 'To ni samo slabo in narobe, temveč zaskrbljujoče,' meni Pahor. 'Te odločitve hitro in nepotrebno trgajo družbeno soglasje, ki se je glede na polpreteklo zgodovino vzpostavljalo v zadnjih 15 letih,' tudi s pomočjo SAZU,« poudarjajo v NSKS.

Resnica, pravica in sprava temelji za blagostanje

Pri tem se sklicujejo tudi na besede misijonarja Pedra Opeke, ki poudarja, da »sta resnica in priznavanje krivic podlaga vsake sprave«. V Narodnem svetu koroških Slovencev se strinjajo, da so »resnica, pravica in sprava tudi temelji za blagostanje in uspešnost vsake države«, in obenem upajo, da bo nekdanji predsednik Pahor tudi v prihodnje – enako kot že v preteklosti – nadaljeval svojo povezovalno vlogo graditelja mostov.

Nalaganje
Nazaj na vrh