Zapri
Iskanje

Nas jeseni čaka nov val epidemije?

Za vas piše:
T. M.
Objava: 29. 04. 2022 / 11:40
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2022 / 11:44
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Nas jeseni čaka nov val epidemije?

Nas jeseni čaka nov val epidemije?
Stroka poziva, naj se cepljenje nadaljuje. FOTO: Pexels
Minister za zdravje Janez Poklukar je včeraj dejal, da Nacionalni inštitut za javno zdravje pripravlja analizo epidemije covida-19.

Na njeni podlagi bodo odgovorni pripravili strategijo za morebitni novi val. Po njegovih besedah bo strategijo treba začeti izvajati že v poznem poletju, da »dosežemo ustrezno precepljenost in zaščito prebivalcev«. 

Na ministrstvu rezultate analize pričakujejo v drugi polovici maja, potem pa bodo strategijo oblikovali skupaj s čim več deležniki v družbi, je še poudaril minister. 

Kot eno glavnih prioritet prihodnje vlade najverjetnejši mandatar Robert Golob napoveduje prav pripravo na jesen, ko bi se lahko zgodil nov val epidemije covida-19.

Priprave v laboratorijih 

Priprave na jesenski in zimski čas pa potekajo v laboratorijih za analiziranje sekvenc virusa, kjer so povečali potrebne zmogljivosti za več kot desetkrat, nekatere celo stokrat, pa je dejal predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo Miroslav Petrovec

Petrovec meni, da so vsi laboratoriji zdaj veliko boljše pripravljeni tudi zaradi sredstev Evropske unije, naloga predstojnikov laboratorijev pa je, da vzdržujejo ustrezno kadrovsko zasedbo in skrbijo za logistiko.

Cepljenje ostaja ključni ukrep 

Minister Poklukar je spomnil še, da pandemija ni le zdravstveni, ampak družbeni problem. Evropska komisija je državam članicam v teh dneh poslala priporočilo, kako se v umirjeni fazi pandemije pripraviti na morebitne nove valove. 

Ključno sporočilo je, naj se nadaljuje cepljenje s poživitvenim odmerkom cepiva proti covidu-19 in s cepljenje s prvim odmerkom.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh