Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Naša prednost je naša popolna politična neodvisnost«

Za vas piše:
Manica Ferenc
Objava: 11. 06. 2019 / 10:56
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.06.2019 / 06:28
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Naša prednost je naša popolna politična neodvisnost«

»Naša prednost je naša popolna politična neodvisnost«

Z velikim kanclerjem o poslanstvu SMVR in pomenu obiska v Sloveniji.

Od 14. do 17. junija bo na uradnem obisku v Sloveniji vodstvo Suverenega malteškega viteškega reda, veliki mojster Giacomo dalla Torre in veliki kancler Albrecht Freiherr von Böselager. Z velikim kanclerjem smo se pogovarjali o poslanstvu reda in pomenu obiska v Sloveniji.

Celoten pogovor si lahko preberete v novi številki Družine.

Katera so temeljna področja delovanja, s katerimi Malteški viteški red spolnjuje svoje poslanstvo na svetovni ravni.


Poslanstvo našega reda je vedno bilo pomoč ljudem v stiski. To uresničujemo na veliko različnih načinov, glede na vrsto potrebe in na možnosti, s katerimi razpolagamo na različnih območjih sveta. Tako je, na primer, naša pomoč v osrednji ali zahodni Evropi precej drugačna od tistega, kar počnemo v Afriki ali Aziji.

V Evropi v številnih državah izvajamo tečaje prve pomoči za prostovoljce, ki se usposabljajo za nudenje prve pomoči pri naravnih nesrečah in tudi za socialno oskrbo: obiskovanje ostarelih ljudi, organizacija izletov in počitnic za invalidne osebe, skrb za migrante, pomoč brezdomcem in druge dejavnosti po evropskih bolnišnicah in domovih za ostarele ali ustanovah za invalide.

Izvajamo veliko najrazličnejših projektov. V manj razvitih državah izvajamo projekte na področju osnovne zdravstvene nege, pri zagotavljanju pitne vode in dostopnosti do vode, pri oskrbi s hrano. Eden izmed naših največjih projektov je hitra pomoč po naravnih nesrečah ali v oboroženih spopadih. 

Čemu trenutno posvečate največ pozornosti na mednarodni ravni?

Kot veliki kancler imam dvojno nalogo. Prva je primerljiva z vlogo zunanjega ministra, druga pa je vodstvo izvršnih direktorjev številnih asociacij, ki jih imamo po svetu. Pri svojem delu se osredotočam na to, da bi naše poslanstvo in naše aktivnosti povezoval v enovito celoto. Največ pozornosti trenutno posvečam razmeram v krajih oboroženih spopadov in delu za begunce in migrante z vojnih območij. 

Kje so v zahodnem svetu največje potrebe, ki jih prepoznavate kot red?

Odvisno od tega, s katerega zornega kota gledamo. V vseh zahodnih državah je veliko zelo revnih ljudi, brezdomcev, ki potrebujejo pomoč, zelo se povečuje število mladih, zasvojenih z mamili, ne samo s klasičnimi drogami, temveč tudi umetnimi; velika težava je osamljenost v starosti in ravnanje z neozdravljivo bolnimi ljudmi.

Prevod: Igor Vojinovič

Celoten pogovor si lahko preberete v novi številki Družine.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh