Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Naslednja etapa v sporu glede istrskega samostana v Dajli

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 15. 04. 2013 / 07:23
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Naslednja etapa v sporu glede istrskega samostana v Dajli

Hrvaško vrhovno sodišče je preklicalo državno razlastitev in je dragoceno nepremičnino z zemljiščem vrnilo poreško-puljski škofiji in župniji Dajla; tudi italijanska opatija Praglia ima ob podpori Vatikana svoje zahteve.

Spor zaradi samostana v Dajli v hrvaški Istri, ki traja že več let, prehaja v naslednjo etapo: kot so poročali hrvaški mediji, je hrvaško vrhovno sodišče razveljavilo odločitev ministrstva za pravosodje iz leta 2011, po kateri naj bi samostan z dragocenim zemljiščem v last prevzela država. Po zadnji odločitvi Dajla ponovno pripada Cerkvi, in sicer poreško-puljski škofiji in župniji Dajla.

Ali bo s tem spor glede samostana z obširnim zemljiščem na izvrstni legi zaključen, je v luči nenehnega podajanja žogice za dragoceno nepremičnino precej vprašljivo. Tudi italijanska opatija Praglia ob podpori Vatikana izraža svoje zahteve po odškodnini.

Z omenjenim primerom se ukvarja tudi avstrijski benediktinec p. Edmund Wagenhofer, ki živi v Sloveniji. Kot pojasnjuje, je samostan v Dajli v 19. stoletju prešel v roke benediktincev iz italijanske opatije Praglia pri Padovi. V obdobju komunistične vladavine je bila nepremičnina leta 1948 nacionalizirana, tamkajšnje menihe pa so pregnali oz. zaprli. Leta 1975 je bilo lastništvo za del imetja prepisano na župnijo v Dajli, ostalo pa so po vračanju cerkvenega premoženja leta 2002 vrnili škofiji.

Opatija Praglia se je na takšno odločitev pritožila, sprva neuspešno. Leta 2011 je Vatikan zadevo zaupal kardinalski komisiji in potrdil legitimnost zahtev italijanskih benediktincev. Poreško-puljski škof samostana ni bil pripravljen vrniti Italijanom, v celoti je bilo to tudi nemogoče, saj so bili deli zemljišča že prodani. Škof Milovan je zaradi spora odstopil s svojega položaja, na Hrvaškem pa je prišlo do ostrih protestov proti Vatikanu. Zadnje odločitve sodišča hrvaški cerkveni predstavniki še niso komentirali.

Po besedah p. Wagenhoferja bo zanimivo spremljati, na kakšen način se bo spora lotil papež Frančišek. V primeru zahteve po reviziji pogodbe bi ukrepal proti volji vatikanskega državnega tajnika Tarcisia Bertoneja in opatije v Praglii.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh