Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nasprotniki splava v Španiji načrtujejo kampanjo

Objava: 05. 01. 2010 / 11:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nasprotniki splava v Španiji načrtujejo kampanjo

Usmerili jo bodo proti nameravani liberalizaciji zakonov o splavu

Nasprotniki splava v Španiji načrtujejo v času španskega predsedovanja Evropski zvezi široko zastavljeno kampanjo proti nameravani liberalizaciji zakonov o splavu. Predsedovanje želijo izkoristiti za to, da bi Evropejcem predstavili najhujši projekt o umetni prekinitvi nosečnosti v Evropski zvezi ter jih seznanili z dejstvom, kako španska vlada z lastnimi nogami tepta človekove pravice svojih državljanov.

Španija je s 1. januarjem od Švedske prevzela predsedovanje Evropski zvezi, s čimer bo ta sredozemska država pol leta deležna še več mednarodne pozornosti kot običajno. Nasprotniki splava napovedujejo množične proteste in številne akcije, uperjene proti novemu zakonu o splavu, ki pa ga senat še ni potrdil. Vlado želijo prisiliti, da bi pred dokončnim sprejetjem zakona razpisala referendum. Na praznik Svetih treh kraljev, torej jutri, nameravajo nasprotniki splava v španski prestolnici že začeti s tihim protestom.

Španski parlament je sredi decembra kljub nasprotovanju konzervativne opozicije potrdil spremembo strogih zakonov o splavu, ki jo je predlagala socialistična vlada. S tem Španija dobi enega najbolj liberalnih zakonov o splavu na svetu. Po novem naj bi bil splav zakonit do 14. tedna nosečnosti. Zadržek za opravljanje naj bi bilo zgolj posvetovanje v enem izmed zdravstvenih centrov, vendar bo splav pod določenimi pogoji dovoljen tudi v tem primeru.

Tudi katoliška Cerkev ostro nasprotuje liberalizaciji zakona. Njeni predstavniki so napovedali, da vsi katoliški člani parlamenta, ki so glasovali za sprejetje zakona, do javnega priznanja krivde ne bodo smeli pristopati k svetemu obhajilu. Novi zakon je protest izzval tudi med katoliškimi Španci. Konec lanskega oktobra se jih je na protestu v Madridu zbralo okoli enega milijona.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh