Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Ne smemo spregledati vpliva podnebnih sprememb na reveže’

Objava: 10. 12. 2009 / 08:24
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Ne smemo spregledati vpliva podnebnih sprememb na reveže’

Vatikanski tiskovni predstavnik p. Federico Lombardi poziva udeležence konference Združenih narodov o podnebnih spremembah, naj prevzamejo svoj del odgovornosti

Vodja vatikanskega tiskovnega urada, p. Federico Lombardi, je udeležence konference Združenih narodov o podnebnih spremembah, ki te dni poteka v danski prestolnici Kopenhagen, pozval, naj prevzamejo svoj del odgovornosti na področju podnebnih sprememb in naj se osredotočijo na vpliv teh sprememb na revne prebivalce našega planeta.

V svojem uvodniku je p. Lombardi za vatikanski televizijski program pojasnil, da je svet na podnebna in okoljevarstvena vprašanja dolgo časa gledal kot na nekaj luksuznega, ljudje so živeli v prepričanju, da se s temi vprašanji ukvarjajo le premožni. Vendar, kot so kasneje ugotovili, imajo podnebne spremembe velik vpliv tudi na reveže. V času suše in naravnih katastrof so revni tisti, ki najbolj trpijo in najprej umrejo. Tisti, ki žive na varnejših področjih in imajo več sredstev za lastno vzdrževanje in zaščito, se lahko z vedno bolj neugodnimi okoljskimi pogoji bolje spopadajo, meni p. Lombardi.

V tem smislu, nadaljuje, moramo poskrbeti za zdravje celotnega planeta zaradi vseh njegovih prebivalcev, prav posebej pa revežev. Planet je kot nekakšen organizem, v katerem neravnovesja odsevajo eno v drugem. Spremenjena sestava ozračja, dviganje morske gladine, pomanjkanje virov pitne vode, spremembe v količini padavin in pojav hurikanov, spiranje rodovitne zemlje in spreminjanje področij v puščavo, škoda, ki nastaja v poljedelstvu in vpliva na zdravje človeka... vse to je po mnenju vatikanskega tiskovnega predstavnika v veliki meri odvisno od vedenja in izbire ljudi.

Konferenca v Kopenhagnu bo uspešna ali pa ne, glede na to, kakšnim ukrepom se bodo zavezale vlade predvsem velikih držav. Objavili naj bi ‘čudežne’ številke o zmanjšanju škodljivih plinskih izpustov in o zbiranju sredstev, vendar, kot pravi p. Lombardi, je na koncu vse odvisno od nas, prebivalcev Zemlje, ki pa smo vse preveč vajeni, da odgovornost prelagamo na tuja ramena.

Na fotografiji: p. Federico Lombardi

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh