Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemčija: odločna kritika Benedikta XVI. se nadaljuje

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 01. 2022 / 09:40
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.01.2023 / 06:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nemčija: odločna kritika Benedikta XVI. se nadaljuje
Upokojeni papež Benedikt XVI. FOTO: Vatican Media

Nemčija: odločna kritika Benedikta XVI. se nadaljuje

Tudi po spremenjeni izjavi upokojenega papeža Benedikta XVI. glede münchenskega poročila o spolnih zlorabah se je včeraj v Nemčiji nadaljevala burna razprava o njegovih izjavah.

Pri tem prevladuje kritika upokojenega papeža: regensburški škof Rudolf Voderholzer je Benedikta XVI. vzel v bran in pojasnil, da zdaj poskušajo njega in Cerkev spremeniti v grešne kozle in strelovode, čeprav je v resnici odpovedala celotna družba. V primerjavi s šolstvom ali športom je Cerkev, tako škof Voderholzer po navedbah avstrijskega Kathpressa, »neprimerljivo naprednejša na področju boja proti zlorabam«.

V primerjavi s šolstvom ali športom je Cerkev neprimerljivo naprednejša na področju boja proti zlorabam. (regensburški škof Rudolf Voderholzer)

Regensburški škof še dodaja, kako težko se mu zdi, da »za časovno točko objave, medijskih priprav na ta dogodek in vsebinske usmeritve poročila ne bi videl dodatnega poskusa instrumentalizacije spolnih zlorab«. Ogorčenje nad zlorabami je »plamen, na katerem se kuha juha sinodalne poti«. Dialog glede reform v nemški Cerkvi na sinodalnem srečanju med 3. in 5. februarjem stopa v naslednji krog.

Po mnenju mainškega škofa Petra Kohlgrafa so številni nekdanji škofje izgubili funkcijo zgleda za svoje naslednike. »Mnoge osebnosti iz t.i. prve lige škofov imajo danes malce načet ugled. Meni vsekakor niso več za zgled,« je škof Kohlgraf včeraj zapisal z mislijo na leta 2017 umrlega kölnskega kardinala Joachima Meisnerja.

Da nekdanjemu papežu očitajo tako velike napake, se mnogim vernikom zdi skrajno nesprejemljivo in povsem neznosno. (trierski škof Stephan Ackermann)

»Škofovske osebnosti so zapletene. To velja tudi za upokojenega papeža,« razmišlja Kohlgraf. »Moja vera je močno pretresena, če danes zaradi domnevne odpovedi cerkvenih dostojanstvenikov v preteklosti kritizirajo mene. Ponos, da stopam po poti za Jezusom, se pri meni vedno znova spreminja v občutke sramu in večkrat si želim, da bi se preprosto pogreznil v zemljo.«

Trierski škof Stephan Ackermann pa je ogorčen nad očitki proti Benediktu XVI.: »Da nekdanjemu papežu očitajo tako velike napake, se mnogim vernikom zdi skrajno nesprejemljivo in povsem neznosno.«

Številni drugi nemški škofje pa od upokojenega papeža pričakujejo, da bo prevzel odgovornost za svoja dejanja na položaju münchenskega nadškofa. Tudi škofje in celo nekdanji papež so lahko krivi, je recimo dejal aachenski škof Helmut Dieser. »In v določenih razmerah morajo to tudi javno priznati, ne le v molitvi pred Bogom ali pri zakramentu svete spovedi,« je prepričan škof Dieser.

Nalaganje
Nazaj na vrh