Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemec novi evropski poslanec, Bodlaj in Stanonik začasna župana

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 16. 05. 2022 / 20:42
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 16.05.2022 / 20:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nemec novi evropski poslanec, Bodlaj in Stanonik začasna župana
Novo slovensko ime v Evropskem parlamentu bo Matjaž Nemec. FOTO: Gabor Kovacs/EP

Nemec novi evropski poslanec, Bodlaj in Stanonik začasna župana

Državna volilna komisija (DVK) je na dopisni seji s sklepom potrdila mandat Matjaža Nemca (SD), ki bo kot poslanec Evropskega parlamenta nadomestil Tanjo Fajon, kandidatko za zunanjo ministrico.

Fajonova je bila na petkovi ustanovni seji državnega zbora potrjena za poslanko SD, s čimer ji je mandat evropske poslanke samodejno prenehal, saj funkciji nista združljivi. Na podlagi prejetih preferenčnih glasov na volitvah v Evropski parlament leta 2019 jo bo do izteka mandata nadomestil dosedanji poslanec DZ Matjaž Nemec, ki na aprilskih parlamentarnih volitvah ni bil več izvoljen v hram demokracije.

Dnevni red sredine izredne seje

Državni zbor bo Nemčev mandat evropskega poslanca uradno potrdil na sredini izredni seji, na kateri bodo poslanci obravnavali tudi predlog sprememb zakona o vladi (po skrajšanem postopku, še pred tem ga bo jutri obravnaval tudi skupni odbor DZ) in novelo zakona o RTV Slovenija.

Kdo bo nasledil Sajovica in Žaklja?

Jasno pa je tudi že, kdo bo nadomestil nova poslanca Boruta Sajovica (Gibanje Svoboda) in Janeza Žaklja (NSi) na čelu občin Tržič in Žiri, v katerih zaradi nezdružljivosti funkcij ne smeta biti več župana. V obeh primerih ju bosta nasledila podžupana – Dušan Bodlaj v Tržiču in Jože Stanonik v Žireh.

Nalaganje
Nazaj na vrh