Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nemogoči otroci

Za vas piše:
Mica Škoberne
Objava: 31. 08. 2021 / 00:30
Oznake: Duhovnost, Vera, Vzgoja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2021 / 09:07
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nemogoči otroci
V uteho mi je misel, da (poleg mojega moža) poznam še enega očeta, ki ima podobno nemogoče otroke. FOTO: Pexels.

Nemogoči otroci

Ti moji otroci ničesar ne naredijo prav. Oziroma sploh ničesar ne naredijo.

Ko stopim v kuhinjo, kjer je najstarejši kuhal, s pulta v predale polzi masa za palačinke (vse je že »pospravil za sabo«). Za nočno omarico v otroški sobi najdem sedem umazanih nogavic (ker je omarica pač bližje od koša za umazano perilo). Od tega sta dva para. 

Tisti, ki je pred pol ure obljubil, da bo »takoj« prišel oprat solato, je izginil neznano kam v soseski. (Je to sploh otrok ali je jegulja?) 

V delovni sobi z računalnikom je nekdo ob zvoku mojih bližajočih se korakov (spet) bliskovito ugasnil zaslon in se pretvarja, da pospravlja mizo (če bi se igral z vžigalicami, bi mu morda še verjela, tako pa …). 

Z vžigalicami ali vžigalnikom pa se je očitno igral nekdo drug, saj je miza pod nadstreškom ožgana (pod njo pa prazna pločevinka WD40). 

Malček je iz predala pod pečico spet potegnil alu folijo in zdaj se srebrna reka vije vse do dnevne sobe. Nagajivo me gleda in čeblja: »Ne ne, ne ne.« Moji otroci so nemogoči.

V uteho mi je edino misel, da (poleg mojega moža) poznam še enega očeta, ki ima podobno nemogoče otroke. Pravzaprav še bolj nemogoče. Veliko bolj. Ime mu je Oče. Ima sicer enega Sina, ki je prav zgleden sin, vsi drugi otroci pa … Ni, da bi govoril.

Ima tudi hčerko, ki … 

… ga pogosto slabo sliši. Ko ji skuša nekaj dopovedati, ona kar ne sliši (ker je okrog nje toliko hrupa, ki ga noče utišati).

… zlepa nima časa zanj. »Ja, saj bom,« reče. »Bom potem, ne zdaj. Počakaj malo.«

… se mu rada upira. Čeprav dobro ve, kaj bi bilo prav in kaj Oče želi, naredi po svoje. Ali tisto, kar je najlažje.

… se pogosto prepira z brati in sestrami. Čeprav ve, kako to Očeta boli. Pa saj njo tudi.

… pogosto tarna, da Oče od nje pričakuje preveč. Pa sploh nič takšnega noče. Eno samo samcato stvar. Njeno srce. 

In ko hčerka zaide v težave, mu hodi tarnat. In išče izgovore za svoje napake. In prosi za pomoč. Ko moji nemogoči otroci to počnejo, se pogosto odzivam s slabo voljo. (»Saj sem ti rekla …«) Oče nikoli. On obriše solzo, stisne k sebi in reče: »Popraviva to skupaj …« Le kdaj se bo ta hčerka kaj naučila od svojega Očeta?


Članek je bil najprej objavljen v reviji Božje okolje, 4/2021, reviji za duhovnost sredi življenja. Revijo lahko prelistate TUKAJ in spremljate tudi na Facebooku. Posamezen izvod stane 4,95 evra, naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin. 

Kupi v trgovini

Notranji glas ljubezni
Duhovna rast
17,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh