Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nič več novih monsinjorjev

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 09. 2013 / 20:47
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nič več novih monsinjorjev

Papež Frančišek je začasno ukinil podeljevanje častnih nazivov, saj želi počakati na reformo kurije.

Katoliški duhovniki odslej ne bodo več deležni nazivov 'monsinjor' ali 'prelat'. Poročanje italijanskega časnika 'Il Messaggero' so včeraj potrdili tudi v krogih rimske kurije. Papež Frančišek naj bi že ob začetku svojega pontifikata na vatikanskem državnem tajništvu začasno ustavil vse postopke za podeljevanje častnih nazivov duhovnikom. Ukrep pa ne velja zgolj za sodelavce kurije, temveč za vesoljno katoliško Cerkev. Papež najverjetneje želi počakati na reformo kurije, ki bo usmerjena v večjo skromnost in preprostost, ugibajo pri omenjenem časniku.

Katoliški duhovniki so doslej lahko prejeli častne nazive 'papeški kaplan', 'papeški prelat' in najvišjo stopnjo, 'apostolski pronotar'. 'Papeške kaplane' krajše imenujemo monsinjorje, doslej pa so ta častni naziv prejemali posebej zaslužni duhovniki.

Doslej veljavna pravila izhajajo iz papeškega odloka iz leta 1968. Papež je zgoraj omenjene častne nazive podelil bodisi na predlog krajevnega škofa ali pa na lastno pobudo. Častni naziv 'prelat' so navadno prejeli generalni vikarji, vodje škofijskih uprav. Častni naziv 'apostolski pronotar' je razmeroma redek, papeži pa so jih podeljevali predvsem kanonikom papeške bazilike v Rimu.

Vir: Kathpress

Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh