Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

NIJZ bo cepilnim centrom dostavil prve odmerke prilagojenega cepiva

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 22. 09. 2022 / 09:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.09.2022 / 10:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
NIJZ bo cepilnim centrom dostavil prve odmerke prilagojenega cepiva
V Slovenijo je v tem tednu prispelo 100 800 odmerkov Pfizerjevega cepiva. FOTO: Pixabay

NIJZ bo cepilnim centrom dostavil prve odmerke prilagojenega cepiva

V Slovenijo je v tem tednu prispelo 100 800 odmerkov Pfizerjevega cepiva, ki je prilagojeno prvotni različici koronavirusa in podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, so sporočili iz NIJZ. 27 cepilnih centrov po Sloveniji bo danes prejelo prvih 8460 odmerkov novega cepiva Pfizer.

Podrazličica BA.5 je v Sloveniji že nekaj časa prevladujoča, kažejo podatki Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, objavljeni na spletni strani laboratorija.

V Slovenjo je namreč ta teden prispelo prvih 100 800 odmerkov tega cepiva, enako količino pa na NIJZ pričakujejo v prihodnjem tednu. Evropska agencija za zdravila (Ema) je posodobljeno cepivo proti covidu-19 proizvajalca Pfizer, ki deluje tudi proti podrazličicama omikrona BA.4 in BA.5, odobrila 12. septembra.

V Zdravstvenem domu Ljubljana naj bi se cepljenje z novim cepivom predvidoma začelo v prihodnjem tednu. FOTO: Unsplash

Novo cepivo je registrirano zgolj za poživitvene odmerke

Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije in vodja posvetovalne skupine za cepljenje NIJZ Bojana Beović je v sredo pojasnila, da se ob prihodu prilagojenega cepiva priporočila za cepljenje ne bodo bistveno spremenila. Novo cepivo je registrirano zgolj za poživitvene odmerke. 

NIJZ cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom cepiv proti covidu-19 trenutno priporoča: 

  • skupinam s tveganjem za težji potek bolezni, 
  • ranljivim kroničnim bolnikom 
  • oskrbovancem v domovih starejših in vsem starejšim od 60 let. 

Cepljenje je organizirano na način, da bo čim bolj dostopno vsem, ki se želijo cepiti. FOTO: Pixabay

NIJZ še pojasnjuje, da za jesensko-zimski čas načrtujejo komunikacijsko kampanjo, za katero bodo na portalu javnih naročil objavili javno naročilo. Z njo bodo poudarili pomen upoštevanja strokovnih priporočil za preprečevanje širjenja koronavirusa in pomen cepljenja proti covidu-19 kot najučinkovitejšega proticovidnega ukrepa.

»Glede cepljenja je ministrstvo za zdravje izvajalce cepljenja že pred časom pozvalo, da cepljenje organizirajo na način, da bo čim bolj dostopno vsem, ki se želijo cepiti,« so ob tem dodali na ministrstvu.

V Sloveniji imamo 27 293 aktivnih primerov 

Pristojni so v torek v Sloveniji izvedli 738 PCR-testov in 8 000 hitrih antigenskih testov. Aktivnih primerov je trenutno 27 293.Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je cepljenih 1.263.592 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.221.171, navaja NIJZ.  
Nalaganje
Nazaj na vrh