Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Sloveniji posodobljeno cepivo proti covidu-19, začetek cepljenja v prihodnjem tednu

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 09. 09. 2022 / 15:15
Oznake: Koronavirus, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.09.2022 / 15:56
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Sloveniji posodobljeno cepivo proti covidu-19, začetek cepljenja v prihodnjem tednu
FOTO: Pixabay

V Sloveniji posodobljeno cepivo proti covidu-19, začetek cepljenja v prihodnjem tednu

V Sloveniji bo predvidoma prihodnji teden steklo cepljenje s prilagojenima cepivoma proti novemu koronavirusu, ki ščitita tudi pred različico omikron. Kot pojasnjujejo na NIJZ, je cepivo že v Sloveniji, prihodnji teden pa naj bi stekal distribucija k izvajalcem cepljenja.

"Cepljenje je predvsem priporočljivo za ogrožene skupine, pri katerih je od zadnjega cepljenja minilo več kot šest mesecev," je na današnji tiskovni konferenci poudarila nacionalna koordinatorica cepljenja Marta Grgič Vitek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Cepivi podjetij Pfizer in Moderna sta registrirani za cepljenje s poživitvenimi odmerki pri osebah, ki so starejše od 12 let. To pomeni, da se tisti, ki še niso cepljeni, ne morejo cepiti s tema dvema cepivoma, ampak bodo ta v celoti namenjena tistim, ki so že bili cepljeni po osnovni shemi.

Priporočila za cepljenje ostajajo enaka

Kot je poudarila Grgič Vitek, se s prihodom posodobljenih cepiv priporočila posvetovalne skupine za cepljenje ne spreminjajo. Ta cepljenje z drugim poživitvenim odmerkom priporoča skupinam s tveganjem za težji potek bolezni, kot so ranljivi kronični bolniki, oskrbovanci v domovih za starejše in vsi starejšim od 60 let: "Cepljenje je predvsem priporočljivo za ogrožene skupine, pri katerih je od zadnjega cepljenja minilo več kot šest mesecev."

Slovenija naj bi septembra prejela od 500.000 do 700.000 odmerkov cepiv. NIJZ tako že zbira naročila za odmerke, ki jih bo izvajalcem dostavil prihodnji teden.

Natančni termini cepljenja so seveda odvisni od vsakega posameznega izvajalca, zato velja spremljati obvestila na straneh zdravstvenega zavoda, ki vam zagotavlja zdravstvene storitve.

Pride kmalu še sodobnejše cepivo?

Ena od težav novoprispelega cepiva je v tem, da zagotavlja zaščito proti podrazličici omikrona BA.1, ki pa v Sloveniji ni več prevladujoča. Trenutno namreč v Sloveniji popolnoma prevladuje podrazličica BA.5. To bi se lahko spremenilo že v prihodnjih tednih, saj EMA (Evropska agencija za zdravila) naj ne bi več zahtevala tako obsežnega registracijskega postopka. Naj torej posamezniki še čakajo?

Kot je poudarila Grgič Vitek tudi dosedanja cepiva, prilagojena prvotni različici virusa, dobro ščitijo pred težjim potekom bolezni. Zato za posameznike iz ranljivih skupin, še posebej tiste, ki so se zadnjič cepili pred več kot pol leta, po mnenju posvetovalne skupine NIJZ čakanje ni smiselno.

Za tiste, ki pa so se morebiti cepili pred kratkim pa priporoča, da do naslednjega odmerka počakajo vsaj tri mesece. Kot še dodaja, poživitvenih odmerkov v prihodnje sploh ne bomo več šteli, bo pa cepljenje priporočljivo pred vsako sezono respiratornih obolenj. Koordinatorica Grgič Vitek ob tem priporoča tudi cepljenje proti gripi, ki naj bi bilo tudi letos krito iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca marca
Veselje evangelija
Filozofija in esejistika
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh