Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nikoli več vojne?!

Za vas piše:
Bogdan Vidmar
Objava: 25. 10. 2023 / 08:08
Oznake: Vojna, Mnenja
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2023 / 10:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nikoli več vojne?!
Avtor komentarja je Bogdan Vidmar. FOTO: Tatjana Splichal

Nikoli več vojne?!

Sprašujemo se o nevarnosti tretje svetovne vojne. Razdeljeni smo glede odnosa do Hamasa in Izraela. Kako pomagati 2,3 milijona Palestincem v Gazi? Mnogi mediji so za napad na bolnišnico v Gazi krivili Izrael. Ko je postalo jasno, da je kriv Hamas, so o tem prenehali poročati.

Hamas niti ne poskuša prikriti svojih okrutnih umorov, marveč grozljive posnetke deli vesoljnemu svetu. Kako to opravičuje pro-palestinska propaganda? »To počnejo, ker so uboge žrtve izraelskega zatiranja.«

Islamizma ni mogoče razumeti brez sovraštva do Zahoda, ki je »pokvarjen režim«, s čimer se v veliki meri tudi sam strinjam. Poznani so slogani: »Naj se noben glas ne dvigne nad glas bitke!« »Ljudje si želijo padca režima!« Sayyd Qutb, eden največjih ideologov in očetov modernega islamizma je študiral v ZDA in tam spoznal moralni propad Zahoda. Aretirati in umoriti ga je dal Naser G. A., ki je slogan »Naj se noben glas ne dvigne nad glas bitke!« lansiral ob njegovem umoru. Naserjeve obljube o socialni pravičnosti se niso uresničile, qutbisti pa so postajali vedno močnejši. Za svoj slogan so prevzeli slogan svojega sovražnika. 

Prepričani so, da socialno pravičnost lahko zagotovi le šarija (islamska verska zakonodaja), da se le tako lahko odpravi »jahilijo« (versko ignoranco) in premaga pokvarjen Zahod. Mar ni zelo zanimivo, da v Evropi islamizem podpirajo levičarji, izvajalci kulturne revolucije, ki je v popolnem nasprotju s prizadevanji islamistov? Vsaka vojna ima tudi nekaj dobrega: razodene, kdo v resnici smo. EU in ZDA so v preteklosti na desetine (stotine?) milijonov dolarjev podarile Hamasu, ki otroke vzgaja za terorizem. Je to sploh opravičljivo!? Smo s tem pomagali Palestincem?

Vsaka vojna ima tudi nekaj dobrega: razodene, kdo v resnici smo.

Kot je Hamas največje zlo za Palestince, so evropske stranke in politiki, ki financirajo terorizem, največje zlo za Evropo. »Kar želiš, to dobiš!« »Račun že prihaja!« Kakšna je pri tem drža nas kristjanov? Zmolimo kakšno molitvico za mir na svetu, govoričimo o miru in ljubezni, tarnamo, da smo izločeni iz družbe, obenem pa ne naredimo ničesar, da bi opozorili na neumnosti, ki se počnejo tudi z našim denarjem, in tega ne skušamo zaustaviti?

K sreči je na svetu tudi veliko modrih ljudi, ki kličejo k razsodnosti. Eden izmed njih je jeruzalemski patriarh, kardinal Pierbattista Pizzaballa, ki se je ponudil za talca v zameno za osvoboditev zajetih žrtev. Kristjane je povabil k molitvi in postu za mir. Čeprav njegova stališča pri vojskujočih se straneh niso najbolje sprejeta, spodbuja medreligiozni dialog in edinost v različnosti. Treba je biti realist in se zavedati konfliktov, ki jih vsaj trenutno ni mogoče odpraviti.

Toda tudi v konfliktu, naj bo še tako velik, lahko sobivamo, se o razhajanjih pogovarjamo, sovraštva ne poglabljamo.

»Jeruzalem« pomeni »mesto miru«. To sveto mesto pa je bilo doslej že 26-krat zavzeto in 18-krat porušeno. V »mestu Boga« se srečujejo tri velike monoteistične religije: judovstvo, krščanstvo in islam. Takih možnosti, da postane svetovna prestolnica monoteizma, nima nobeno drugo mesto na svetu. Zakaj tega ne bi uresničili? Abraham, ki ga za svojega očeta priznavamo pripadniki vseh treh velikih monoteizmov, je postal oče narodov, ker je veroval Bogu in se ni zanašal na svoje bogastvo ter orožje. V medijih je malo analiz in komentarjev, ki opozarjajo na pomen vere, molitve in posta. Kot da to ni noben faktor v vojni. A je v resnici najpomembnejši! Prava molitev in post spreminjata naša srca! Brez vere v Boga, ki je Ljubezen, v Sveti deželi ne bo miru; bo pekel, Satanov prestol! Jeruzalem! Jeruzalem!


Nalaganje
Nazaj na vrh