Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nil: poplave ogrožajo zgodovinsko svetišče pri Kairu

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 07. 09. 2021 / 06:00
Oznake: Cerkev, Religija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.09.2021 / 21:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nil: poplave ogrožajo zgodovinsko svetišče pri Kairu
Cerkev in samostan Presvete Device FOTO: Facebook/StMarymaadiofficial

Nil: poplave ogrožajo zgodovinsko svetišče pri Kairu

Neobičajno močan tok reke Nil v teh dneh ogroža zgodovinsko cerkev Presvete Device v kraju Maadi južno od egiptovske prestolnice Kairo.

Kletni prostori stavbe in pot od Nila do cerkvenega dvorišča so bili povsem pod vodo, poroča avstrijski Kathpress. Prispevki na družbenih omrežjih egiptovskega predsednika Abdela Fattaha Al-Sisija pozivajo, naj sprejme nujne ukrepe za zaščito zgodovinskega svetišča.

Predsednika Al-Sisija pozivajo, naj sprejme nujne ukrepe za zaščito zgodovinskega svetišča.

Cerkveni predstavniki so po navedbah krajevnih medijev pri pristojnih že večkrat zaprosili za gradbeno dovoljenje za betonsko zaščitno ograjo vzdolž Nila, vendar doslej še niso prejeli nobenega odziva.

Predstavnik romarskega projekta »Pot Svete družine« pa je za egiptovske medije odločno zanikal, da je arheološki del cerkve zaradi poplavljanja Nila kakor koli ogrožen. Poplavne vode so dosegle sejne prostore in stopnišče, višje ležeča cerkev pa po njegovih besedah ni ogrožena.

Legenda o Sveti družini

Cerkev izvira najmanj iz 10. stoletja. Zgrajena je na mestu, kjer naj bi se Sveta družina vkrcala na čoln, s katerim so po Nilu odpluli proti Gornjemu Egiptu. Kamnite stopnice, ki stojijo še danes, častijo kot kraj, po katerem naj bi stopala Marija in Jožef z novorojenim Jezusom v naročju.

Poleg tega naj bi se leta 1976 na tem kraju zgodil čudež: duhovnik naj bi iz vode rešil Sveto pismo, ki je plavalo po Nilu, odprto pa je bilo pri 19. poglavju knjige starozaveznega preroka Izaije z vrstico »Blagoslovljeno naj bo moje ljudstvo, Egipt«. Najdeno Sveto pismo v Egiptu častijo kot relikvijo, v cerkvi pa ga hranijo v posebnem relikviariju.

Pot Svete družine naj bi spodbujala verski turizem in gospodarsko podpirala območne skupnosti.

Omenjena cerkev je ena od 25 postaj na »Poti Svete družine«. Romarska pot, uradno odprta na pravoslavni božič (7. januarja), je dolga 3.500 kilometrov, vodi pa od delte Nila prek enajstih egiptovskih okrožij. Poleg spodbujanja verskega turizma naj bi projekt tudi gospodarsko podpiral območne skupnosti.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh