Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nobelova nagrajenka za mir je EU

Za vas piše:
D. O. / STA
Objava: 11. 12. 2012 / 08:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nobelova nagrajenka za mir je EU

Včeraj so v Oslu podelili Nobelove nagrade, med katerimi jo je za mir prejela Evropska unija, ker je odigrala pomembno vlogo pri preoblikovanju iz celine vojn v celino miru.

V Oslu so včeraj podelili Nobelovo nagrado za mir, ki jo je letos prejela Evropska unija za vlogo pri preoblikovanju Evrope "iz celine vojn v celino miru". Predsednik norveškega Nobelovega odbora Thorbjoern Jagland je EU na podelitvi pozval, "naj gre kljub krizi naprej".

Nagrado so prejeli predsedniki Evropske komisije, Evropskega sveta in Evropskega parlamenta, Jose Manuel Barroso, Herman Van Rompuy in Martin Schulz, navzočih pa je bilo tudi okoli 20 voditeljev članic unije, med njimi nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Francois Hollande.

Evro – simbol enotnosti EU

"Ohraniti doseženo in izboljšati ustvarjeno, da bi lahko rešili probleme, ki danes ogrožajo evropsko skupnost, je edini način za rešitev težav, ki jih sproža finančna kriza," je dejal Jagland. Barroso je ob prejemu dejal: "Danes je eden od najvidnejših simbolov naše enotnosti v naših rokah. To je evro, skupna evropska valuta, ki jo bomo branili."

Poleg medalje in diplome prinaša Nobelova nagrada za mir še osem milijonov švedskih kron ali 930.000 evrov, ki jih bo EU namenila projektom za pomoč otrokom, žrtvam vojn in konfliktov. Medaljo in diplomo bodo hranili v evropskih institucijah.

Nagrada tudi upanje za Slovenijo

Letošnja Nobelova nagrada za mir je priznanje vsem, ki so dobrih 60 let vlagali napore za najpomembnejše dosežke unije, je poudaril predsednik odbora DZ za zunanjo politiko Jožef Horvat (NSi). "Podelitev Nobelove nagrade za mir 2012 Evropski uniji je hkrati sporočilo, ki nam daje upanje in pogum pri premagovanju zahtevne situacije, ki jo doživljamo," meni poslanec.

Kot je v današnjem sporočilu za javnost še zapisal Horvat, je nagrada priznanje narodom Evropske unije in posameznikom, ki so razumeli znamenja časov in oblikovali unijo, kot jo poznamo danes. Med najpomembnejšimi dosežki EU pa je izpostavil njena prizadevanja za mir, sožitje, spravo, človekove pravice in demokracijo.


Foto: Nobelprize.org

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh