Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Noe kot junak hollywoodskega akcijskega epa

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 19. 03. 2014 / 08:48
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Noe kot junak hollywoodskega akcijskega epa

Noe kot junak hollywoodskega akcijskega epa

V naslovni vlogi Russell Crowe, papež zavrnil predpremierni ogled filma.

»Po svetopisemski zgodbi o rešitvi človeštva s pomočjo Noetove barke je nastal akcijski ep, ki ne bi mogel biti bolj napet, sodobnejši in navdušujoč«: s temi besedami ameriško filmsko podjetje »Paramount Pictures« oglašuje najnovejši film, ki temelji na svetopisemski zgodbi o Noetu, v kinematografe pa prihaja konec letošnjega marca. Naslovno vlogo svetopisemskega očaka je odigral hollywoodski igralec Russell Crowe, ki ga poznamo iz filmov »Gladiator«, »Robin Hood« in nazadnje »Zimska pripoved«, v vlogi Noetove žene je nastopila Jennifer Connelly, Anthony Hopkins pa je njegov tast Metuzalem.

Vsebinsko je režiser in soscenarist Darren Aronofsky (»Črni labod«) kot svetopisemsko podlago uporabil poglavja 5-10 iz Druge Mojzesove knjige: Noe je prikazan kot nekdanji vojak, ki v sovražnem okolju, polnem nasilja in zatiranja, išče mir zase in za svojo družino. Ponoči tega nekdaj pokončnega moža v morah spremlja velika povodenj, ki naj bi odplaknila grešni svet. Po Božjem načrtu Noe zgradi velikansko barko, ki naj bi zagotovila preživetje človeštva in živalskega sveta. Film so snemali v Mehiki, v Združenih državah Amerike in na Islandiji, poleg posnetkov osupljive pokrajine pa se film odlikuje predvsem po računalniški animaciji živali in prizorov ob koncu sveta.


Režiser Darren Aronofsky, ki ga Noe navdušuje že od otroštva dalje, v njem po lastnih navedbah vidi »mračnega, zapletenega človeka«, ki resnično občuti krivdo preživelega. Kritiko krščanskih skupin v Združenih državah Amerike, da je Aronofskyjeva interpretacija svetopisemske zgodbe preveč prilagojena množični zabavi, režiser zagovarja s pojasnilom, da »Noe« pravzaprav sploh ni akcijski film, obenem pa je prepričan, kot pravi, da si bodo vsi skeptiki premislili, ko si bodo film ogledali. Podjetje »Paramount Pictures« je film pospremilo z dodatnim besedilom, ki je »film navdihnilo z Noetovo zgodbo«. Kljub številnim umetniškim svoboščinam film v jedru ostaja zvest zgodbi, ki predstavlja temelj vere milijonom ljudi po vsem svetu.

V številnih pretežno islamskih deželah so predvajanje filma o Noetu prepovedali, ker naj bi bil v nasprotju z naukom islama, saj so v njem predstavljene »svete osebe«. Ustrezen odlok je izdala tudi kairska univerza al-Azhar, ki velja za najvišjo versko avtoriteto sunitskega islama.

Po navedbah spletnega portala Global Christian Post naj bi režiser Aronofsky in igralec naslovnega junaka Russell Crowe papežu Frančišku ponudila predpremierni ogled filma, vendar so predlog v Vatikanu zavrnili, saj bi to za film pomenilo preveliko spodbudo, obenem pa bi mediji delo hitro označili kot »blagoslovljeno« s strani katoliške Cerkve.

Aronofsky, Crowe in nekateri drugi ustvarjalci filma so se želeli s papežem srečati v okviru današnje splošne avdience v Vatikanu, vendar bi po mnenju pristojnih prisotnost filmskega zvezdnika povzročila preveliko zmedo. Crowe je papeža za ogled filma poskusil navdušiti celo preko socialnega omrežja Twitter, kjer je zapisal: »Dragi sveti oče, sporočilo filma je mogočno, osupljivo, odmevno.«

Vir: Kathpress / Global Christian Post

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh