Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nosilka liste SDS bo Romana Tomc, za njo Milan Zver in Aleš Hojs

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 09. 02. 2024 / 17:14
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.02.2024 / 17:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nosilka liste SDS bo Romana Tomc, za njo Milan Zver in Aleš Hojs
Nosilka liste SDS na letošnjih evropskih volitvah bo Romana Tomc. FOTO: Tamara Bizjak

Nosilka liste SDS bo Romana Tomc, za njo Milan Zver in Aleš Hojs

Če je zunajparlamentarna SLS prva naznanila ime nosilca svoje liste na letošnjih evropskih volitvah (dr. Peter Gregorčič), opozicijska NSi pa je prva razkrila večino imen s seznama (ne pa še zaporedja na glasovnici), je še tretja pomladna stranka, SDS, prva objavila celotno listo za junijske volitve v Evropski parlament.

Listo je na ponedeljkovi seji določil izvršilni odbor SDS in jo v sprejem predlagal še svetu stranke. Vsaj na čelu liste ni presenečenj, tam sta namreč oba dosedanja evropska poslanca SDS Romana Tomc in dr. Milan Zver, ki pa ni več nosilec liste, kakor je bil na zadnjih dveh volitvah. Pred petimi leti je namreč prejel manj preferenčnih glasov (26.674) kot Tomčeva (40.668), lovi pa že četrto izvolitev.

Po četrto zaporedno zmago

»Hvala stranki SDS za zaupanje in priložnost. Kot nosilka liste ju sprejemam z veliko odgovornostjo. Združujemo znanje, izkušnje in modrost ter mlado energijo, zagnanost in nove ideje. Zmagovalna ekipa za evropske volitve 2024!« se je na družbenem omrežju odzvala Romana Tomc. SDS bo junija naskakovala četrto zaporedno volilno zmago.

Hojs in dva poslanca

Takoj za Tomčevo in Zverom, z realnimi možnostmi za izvolitev (Sloveniji v novem mandatu pripada en sedež več kot doslej, torej devet), je na listi nekdanji notranji minister in zdaj predsednik strankinega ljubljanskega mestnega odbora Aleš Hojs, ki mu sledita še dva od opaznejših obrazov poslanske skupine SDS, Franc Breznik in mag. Branko Grims.

Dr. Milan Zver lovi že četrti mandat v Evropskem parlamentu. FOTO: milanzver.eu

Ponovno na listi tudi Kangler

Podobno kot Hojs kot prvi mož ljubljanskega odbora (lani je na tem mestu zamenjal dr. Anžeta Logarja) je na kandidatni listi tudi novi predsednik mariborskega mestnega odbora SDS, nekdanji tamkajšnji župan in poslanec SLS Franc Kangler, ki je – zanimivo – že leta 2019 kandidiral za evropskega poslanca na skupni listi SDS in SLS, toda tedaj neuspešno.

Pri repu tri ženske

Pri repu kandidatne liste pa so tri ženske. Alenka Forte je po Romani Tomc (delo, družina in socialne zadeve), Milanu Zveru (izobraževanje, znanost in šport) in Alešu Hojsu (notranje zadeve in uprava) še četrta predsednica enega od odborov Strokovnega sveta SDS (za zdravje). Listo zaključujeta vse bolj prepoznavna podkasterka Karin Planinšek in Zala Tomašič, mednarodna sekretarka strankinega podmladka.

Nalaganje
Nazaj na vrh