Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov dogovor socialnih partnerjev o socialnem dialogu

Za vas piše:
A. H.
Objava: 26. 08. 2021 / 16:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.08.2021 / 16:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov dogovor socialnih partnerjev o socialnem dialogu
Predsednik Pahor je ob dogovoru izrazil zadovoljstvo in vsem trem partnerjem zaželel uspešno delo. FOTO. Tatjana Splichal

Nov dogovor socialnih partnerjev o socialnem dialogu

Danes se je v Veliki dvorani Predsedniške palače odvijalo srečanje vseh treh partnerjev Ekonomsko-socialnega sveta za oživitev socialnega dialoga. Vse tri strani se strinjajo, da je potrebno s pripravami in sprejemom dogovora pohiteti.

Delovno srečanje, ki je gostilo predstavnike delojemalcev, delodajalcev in vlade, je za cilj sprejelo oživljanje socialnega dialoga v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (EES), po katerem je predsednik Borut Pahor podal izjavo za javnost. V nadaljevanju bodo dogovorjene vsebinske in postopkovne zahteve, pri čemer bodo pogajalsko skupino sestavljali vsi trije socialni partnerji, vlada, delodajalci in delojemalci.

Lidija Jerkič, predsednica Zveze svobodnih sindikatov Slovenije je povedala, da bo sindikalna stran predloge pripravila do konca tega avgusta, ambicija delovne skupine pa je, da se končni dogovor za sprejem na ESS pripravi v prvi polovici septembra, poroča STA. 

Mitja Gorenšček, izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) in predsednik ESS je povedal, da so v poletnih mesecih že zamudili 11 zakonov, septembra bi lahko z odlašanjem zamudili še nadaljnjih 8. Že sprejeti zakoni so slabši, dva od njih sta bila celo ustavljena z vetom  Državnega sveta, je poudaril Gorenšček in dodal, da bi bili zakoni bolj kakovostni, če bi jih sprejemali skupaj z ESS, zato je nujno najti konsenz in začeti s pogajanji na ESS.

Pogoji vlade

Njen pogoj za vrnitev k socialnemu dialogu je upoštevanje pravil ESS, in sicer da obravnava zakonodaje ne vpliva na časovnico njenega sprejemanja. Socialni partnerji bodo morali podati tudi jasno zavezo, da ni potrebno, da je vsaka zakonodaja povsem usklajena, čeravno je usklajenost zaželena v največji možni meri. Pogoj vlade je bil med drugim tudi dosledno upoštevanje ustavnih odgovornosti vlade in Državnega zbora, saj ta nosi odgovornost odločanja in sprejemanja zakonov.

Predsednik s predstavniki vseh treh strani. FOTO: Twitter Borut Pahor 

Pogoji socialne strani

Osnovni in prvi pogoj je spoštovanje izvajanja pravil o delovanje ESS, pri čemer mora ESS zakon obravnavati, preden ga sprejme vlada, saj je bila praksa v zadnjega pol leta ravno obratna. Drugi pogoj je protokol o usklajenosti obravnave po pogajanjih, iz katerega bi bilo jasno razvidno, kaj je bilo usklajeno in kaj ne. Del dogovora je tudi, da vlada izrazi stališče do zakonov, ki še niso bili sprejeti in obravnavani na ESS, so pa že vloženi v DZ. To so npr. zakon o nacionalnem demografskem skladu, delavnopravni paket, davčni paket, zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, pri čemer socialna stran pričakuje, da se vlada glede nadaljnjega sprejemanja zakonov opredeli.

Nalaganje
Nazaj na vrh