Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov Kristusov kip v Siriji poziva k miru

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 10. 2013 / 06:35
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov Kristusov kip v Siriji poziva k miru

Nov Kristusov kip v Siriji poziva k miru

Območno omejeno premirje v času gradbenih del; sirski državljani množično prosijo za pridobitev ruskega državljanstva.

Sirski kristjani so kot znamenje upanja za konec državljanske vojne na vzpetini v bližini sirske prestolnice Damask postavili kip Jezusa Kristusa. Kot je minuli teden poročala Ruska pravoslavna duhovna akademija v Moskvi, kip od začetka tedna stoji na vrhu skoraj 2.100 m visoke gore Kerubim, nedaleč stran od pravoslavnega samostana. Omenjena gora leži okoli 35 km severno od sirske prestolnice pri mestu Saidnaya ob zgodovinski romarski poti od Carigrada do Jeruzalema.

Med tridnevnimi gradbenimi deli je na omenjenem območju po navedbah ruske akademije veljalo premirje. Kristusov kip z imenom »Prišel sem, da bi odrešil svet« je v veliki meri financirala neka ruska ustanova. Po navedbah tamkajšnjih medijev naj bi bilo kip mogoče videti celo iz Libanona, Jordanije, Palestine in Izraela.

Kot navaja zunanje ministrstvo v Moskvi, pa naj bi v Siriji okoli 50.000 kristjanov zaprosilo za rusko državljanstvo. »V tem primeru bi bili deležni ruske zaščite, če bi nam grozilo fizično uničenje s strani sirskih teroristov«, je zapisano v pismu predstavnikov krščanskih družin iz okrožja Kalamun. Za interese kristjanov na tem območju se zanima edinole Rusija. Prosilci za rusko državljanstvo pa vendarle ne bi radi zapustili svoje domovine.

Sirska zakonodaja dopušča dvojno državljanstvo, je še zapisano v pismu. V njem zahodu očitajo, da podpira teroriste, ki jih želijo kristjani iz Sirije izgnati. Prošnja za rusko državljanstvo ne pomeni, »da dvomimo v sirsko vojsko in vlado«, poudarjajo avtorji pisma. »Zgroženi pa smo, da poskuša zahod pomagati sovraštva polnim gorečnežem v boju proti naši državi.« Zaradi več kot dveletne državljanske vojne je iz Sirije pobegnilo že precejšnje število kristjanov. Izmed 23 milijonov prebivalcev, kolikor jih je nekdaj štela pretežno islamska Sirija, naj bi jih okoli 10 % pripadalo krščanski veri. Največjo krščansko skupnost predstavljata sirska pravoslavna Cerkev s patriarhatom v Damasku in grška pravoslavna Cerkev.







Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh