Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov skakalni dan in pol: Slovencem ekipno zlato, Slovenkam trojna zmaga

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 13. 03. 2022 / 18:41
Oznake: Šport
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.03.2022 / 19:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov skakalni dan in pol: Slovencem ekipno zlato, Slovenkam trojna zmaga
Zlati Domen in Peter Prevc, Timi Zajc in Anže Lanišek. FOTO: zajem zaslona

Nov skakalni dan in pol: Slovencem ekipno zlato, Slovenkam trojna zmaga

Po včerajšnjem posamičnem srebru Timija Zajca na svetovnem prvenstvu v smučarskih poletih v norveškem Vikersundu je slovenska četverica danes dominirala še na moštveni tekmi in se razveselila naslova ekipnih svetovnih prvakov!

Kakšen je bil razkorak med bratoma Domnom in Petrom Prevcem, Timijem Zajcem in Anžetom Laniškom ter vso konkurenco, najbolj nazorno pove podatek, da so Slovenci ob koncu preizkušnje prve zasledovalce, srebrne Nemce, pustili za seboj za kar rekordnih 128 točk. Brona so se po neposrednem dvoboju z Avstrijci veselili gostitelji Norvežani.

Najdlje, do 234 metrov, Lanišek

Že po prvi seriji je bilo jasno, da bo slovenskim orlom težko izmuzniti zlato odličje, saj so si nabrali že 63,4 točke naskoka pred Nemci, prav vsi štirje pa so postavili najboljše dosežke v svojih skupinah. Najdlje – 234 metrov – je sicer neslo Laniška. V finalu je bila zgodba podobna, s čimer se je razlika pred konkurenco podvojila. Če bi bila tekma posamična, bi zmagal Zajc pred Laniškom.


Čudovito povabilo v Planico

To je bila deveta kolajna slovenskih letalcev s svetovnih prvenstvih, tretja zlata in hkrati tretja ekipna, po bronu prav tako v Vikersundu pred desetletjem in srebru v Oberstdorfu leta 2018. Hkrati je bila čudovito povabilo navijačem v Planico, ki bo svetovno letalsko elito gostila čez dva tedna, zadnji marčevski vikend, z dvema posamičnima in eno moštveno tekmo svetovnega pokala.

Na odru Urša, Nika in Ema

Da je bil slovenski skakalni dan prav zares epski, pa so poskrbela še dekleta na zadnji preizkušnji svetovnega pokala v nemškem Oberhofu. Vpisala so namreč kar trojno slovensko zmago, kar se je zgodilo sploh prvič na tekmah te kakovostne ravni. Najboljša je bila dvakratna olimpijska zmagovalka Urša Bogataj 4,3 točke pred vodilno po prvi seriji Niko Križnar in 15 točk pred Emo Klinec.

Špela Rogelj pomahala v slovo

Že po prvi seriji je dišalo po trojnem slovenskem uspehu, saj so si najboljša izhodišča zagotovile Križnarjeva, Bogatajeva in Špela Rogelj, ki pa je – na svojem zadnjem nastopu med elito v karieri – v finalu zdrsnila na še vedno odlično šesto mesto. Špela v prvi in Urša v drugi seriji sta bili tudi dve od treh tekmovalk, ki sta danes pristali ravno na meji 100 metrov.

Pokal narodov Slovenkam

Do točk sta se dokopali še Nika Prevc na 12. in Jerneja Brecl na 24. mestu. Kristalni globus za skupno zmago v sezoni svetovnega pokala je osvojila Avstrijka Marita Kramer, takoj za njo pa sta se zvrstili Križnarjeva in Bogatajeva, Klinčeva je končala na sedmem in Rogljeva na 12. mestu. V pokalu narodov pa so se prepričljivo veselile Slovenke s kar 747 točkami naskoka pred Avstrijkami.

Žan Kranjec tudi v drugo na robu deseterice

Pokal Vitranc, slovenska postaja moškega svetovnega pokala v alpskem smučanju, je letos prinesel dvojno veleslalomsko zmagoslavje Norvežana Henrika Kristoffersena. Danes sta mu družbo na odru delala Avstrijec Stefan Brennsteiner in dobitnik malega kristalnega globusa, Švicar Marko Odermatt. Edini Slovenec Žan Kranjec je bil ponovno deseti, po prvi progi je imel šesto izhodišče. »Rezultatsko sem si želel več. Dal sem vse od sebe, nimam si česa očitati,« je komentiral Kranjec.

Jernej Slivnik odstopil

Na paraolimpijskih igrah v Pekingu je edini slovenski predstavnik, smučar Jernej Slivnik, po dobrem (devetem) izhodišču odstopil v finalu slalomske tekme. »Prva proga je bila kar solidna. Razmere so bile težke že od začetka. Druga proga pa je bila zahtevna za vse, ki smo smučali v monoskiju, že postavitev in sneg sta nam oteževala delo. S smučanjem sem deloma lahko zadovoljen, rezultata pa žal ni,« je strnil vtise Slivnik, ki je bil pred tem 13. v veleslalomu.

Slovenska biatlonca Rok Tršan in Nika Vindišar sta bila sedma na tekmi mešanih parov za svetovni pokal v estonskem Otepääju, zmaga pa je odšla na Norveško. Mešani ekipni šprint za svetovni pokal so v švedskem Falunu opravili tudi smučarski tekači. Zmaga je ostala doma, Slovenca Anamarija Lampič in Vili Črv sta bila deseta.

Dva velika kolesarska uspeha

Odlično je šlo tudi obema ta čas najuspešnejšima slovenskima kolesarjema. Primož Roglič (Jumbo-Visma) se je veselil skupne zmage na dirki Pariz–Nica, Tadej Pogačar (UAE Emirates) pa, enako kot lani, na dirki od Tirenskega do Jadranskega morja. »Očitno ne gre brez kančka drame, še enkrat več je bilo zelo težko. Hvaležen sem celotni ekipi,« je komentiral Roglič, Pogačar pa: »Zares sem užival v etapi. Osredotočen sem bil do konca, saj nikoli ne veš, kaj se lahko zgodi. Tako moraš dirkati vedno.«

Kupi v trgovini

Športopedija
Za otroke
25,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh