Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov tiskovni predstavnik slovenskih škofov

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 22. 03. 2023 / 11:35
Oznake: Cerkev, Slovenija, Škof
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.03.2023 / 12:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov tiskovni predstavnik slovenskih škofov
Dr. Gabriel Kavčič. FOTO: Marjan Pogačnik

Nov tiskovni predstavnik slovenskih škofov

Slovenski škofje so na ponedeljkovi izredni seji škofovske konference imenovali svojega novega tiskovnega predstavnika: to je duhovnik koprske škofije, moralni teolog dr. Gabriel Kavčič.

Na prvem delu seje so škofje prisluhnili predavanjem dr. Jožeta Dežmana in dr. Helene Jaklitsch o pomenu pokopa žrtev medvojnega in povojnega revolucionarnega nasilja ter o pravici do groba pokojnih, v drugem delu pa so se člani SŠK seznanili s predlogom novele Zakona o verski svobodi (ZVS) ter so oblikovali stališče, ki so ga poslali na Ministrstvo za kulturo RS, poroča spletna stran SŠK. 

Poleg tega so se seznanili s primeri, ko župnije in redovne skupnosti za sakralne objekte s strani občin prejemajo odmere za plačevanje nadomestila za uporabo stavbna zemljišča (NUSZ). Katoliška cerkev v Sloveniji bo skupaj z drugimi verskimi skupnostmi v Sloveniji naslovila to vprašanje in ga posredovala Vladi RS.

Škofje so na seji poleg novega tiskovnega predstavnika imenovali tudi nove člane Komisije Pravičnost in mir pri SŠK.

Škofje so na seji poleg novega tiskovnega predstavnika imenovali tudi nove člane Komisije Pravičnost in mir pri SŠK. Poleg predsednika dr. Andreja Sajeta in tajnika Tilna Vesenjaka komisijo po novem sestavljajo dr. Branko Klun, dr. Roman Globokar, dr. Igor Bahovec, Matej Cepin, dr. Helena Jaklitsch, Peter Tomažič in Urška Leskovšek.

Škofje so se na seji seznanili s potekom organizacije in prijavami gostov medverskega srečanja v Kopru, ki ga 17. in 18. junija prirejajo pod geslom Mir tebi, Evropa! Mir tebi, Balkan!, ter z udeležbo slovenskih škofov na mednarodnih dogodkih v tujini v letošnjem letu.

Ob sklepu seje so se škofje zahvalili dosedanjemu generalnemu tajniku SŠK dr. Tadeju Strehovcu za desetletno opravljanje službe: 17. aprila 2023 bo službo glavne tajnice prevzela s. Mojca Šimenc.

Kupi v trgovini

Razprodano
Ljubljanski škofje
Monografije
80,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh