Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov varnostni sistem za zaščito Sikstinske kapele

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 20. 06. 2014 / 11:18
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov varnostni sistem za zaščito Sikstinske kapele

Nov varnostni sistem za zaščito Sikstinske kapele

V Vatikanskih muzejih si prizadevajo za ohranitev Michelangelove mojstrovine.

V Vatikanskih muzejih bodo namestili povsem nov sistem ogrevanja, prezračevanja in klimatiziranja zraka za Sikstinsko kapelo, posebej prirejenega za varovanje in zaščito občutljive Michelangelove umetnine, ki se nezadržno spopada z znamenji časa.



Novi sistem naj bi napeljali v tretji četrtini letošnjega leta. Nadomestil bo starega, ki so ga v kapelo vgradili v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja, kot pojasnjujejo strokovnjaki, pa naj bi bil dvakrat učinkovitejši in trikrat zmogljivejši od slednjega. Posebej za potrebe Sikstinske kapele domišljena rešitev predvideva uporabo povsem novih, energetsko varčnih tehnologij, pa tudi metode za zmanjšanje hrupa in omejevanje pretočnosti zraka okoli fresk. Vatikanski državi bo pri tem po pogodbi pomagalo podjetje United Technologies Corp. (UTC), ki bo skrbelo za ogrevanje, prezračevanje in klimatiziranje, za tekoče stopnice in dvigala v zgradbi, za požarne alarme in požarno varnost nasploh, za elektronsko varovanje, dostop do prostorov, video nadzor in podobne rešitve na podlagi računalniških programov.

Antonio Paolucci, direktor Vatikanskih muzejev, je dejal: »Prepričani smo, da nam bo novi sistem omogočil izpolnitev našega cilja, ohranitve Michelangelovih mojstrovin v Sikstinski kapeli, ob tem pa obiskovalcem še naprej dopuščal občudovanje fresk v prihodnjih letih.«

Vir: Radio Vatican
Foto: RV

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh