Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov začetek gibanja za življenje v ZDA

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 01. 2023 / 08:53
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2023 / 09:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov začetek gibanja za življenje v ZDA
FOTO: Twitter March for Life

Nov začetek gibanja za življenje v ZDA

V ZDA je v petek potekal že 50. Pohod za življenje in prvi po lanski odločitvi vrhovnega sodišča o razveljavitvi sodbe Roe proti Wade iz leta 1973, ki je »s splavom legalizirala in normalizirala odvzem nedolžnega človeškega življenja«. Pobudo za shod pred 50 leti je dala prav nedavno razveljavljena sodba v primeru Roe proti Wade.

Kot je znano, je vrhovno sodišče v ZDA lani junija je ovrglo skoraj 50 let staro razsodbo Roe proti Wade, ki je na zvezni ravni uzakonila umetno prekinitev nosečnosti. Po tej odločitvi zvezne države same odločajo, ali splav prepovejo. A škof Michael Burbidge, predsednik ameriškega škofovskega odbora za dejavnosti v podporo življenju poudarja, da je kljub temu treba delati naprej. Ne le spreminjati zakonov, temveč preoblikovati naš um in srce.

Tema letošnjega Pohoda za življenje je bila namenjena naslednjim korakom po razveljavljeni sodbi v primeru Roe proti Wade.

»Bog je resničen in zaljubljen v vsakega izmed vas«

Med govorniki na včerajšnjem pohodu v Washingtonu je bil med drugim ameriški igralec Jonathan Roumie, ki je upodobil Jezusa v televizijski seriji »Izbrani«. V nagovoru množici je priznal, da ga je Jezus napeljal k temu, da prvič javno govori o svojih prepričanjih, ki so v prid življenju, je poročala Catholic News Agency (CNA). »Ta tip me je prisilil k temu,« je dejal in pri tem pokazal proti nebu. »In za to sem boljši človek.«

Jamie Roumie med nagovorom. FOTO: Zajem zaslona/EWTN YouTube

»Bog je resničen in popolnoma zaljubljen v vsakega izmed vas,« je Roumie sporočil več deset tisoč pohodnikom. Mnogi med njimi so doma izdelali transparente in napise s slogani v podporo življenju.

FOTO: Twitter March for Life

Duhovni boj v ameriški družbi

Roumie se je dotaknil tudi duhovnega boja, ki poteka v ameriški družbi glede splava. Množico je opozoril, zlasti mlade, naj svojo vero vzamejo resno, kljub sovražni nastrojenosti proti njej s strani popularne kulture in medijev. Dejal je, da Satan »želi, da verjamemo, da splav ni škodljiv«, in tisti, ki niso utemeljeni v trdni veri v Boga, so »zreli za pokvarjenost«.

»Tako kot je Bog resničen, je tudi Satan resničen … potisne te v dvom, ko v svojem srcu veš, kaj je prav,« je bil neposreden Roumie.

Pravi odgovor je molitev

Zbrane je nagovoril tudi nekdanji glavni trener in analitik lige NFL Tony Dungy, ki je poudaril, da je odgovor na tragedijo splava molitev. Pri tem je spomnil na nedavno izkušnjo z nogometnega igrišča, ko je igralec Damar Hamlin doživel srčni zastoj, ljudje na tribunah pa so se nato z molitvijo obrnili na Boga. Zdravniki so kmalu uspešno obudili njegovo srce in je že v domači oskrbi. »Neverjetno se mi zdi, da je Bog dejansko uporabil nogomet, da bi osvetlil temo življenja za vse nas,« je dejal Dungy.

Nogometni trener Tony Dungy. FOTO: Zajem zaslon/EWTN YouTube

Deležen kritik zaradi udeležbe na pohodu

Nekdanji nogometni trener, ki se je soočil z nekaterimi negativnimi odzivi na družbenih omrežjih zaradi svoje vpletenosti v Pohod za življenje, je povedal množici, da je bil molitveni odziv ljudi v primeru Hamlina osupljiv, saj je NFL v preteklosti aktivno preprečevala molitev na igrišču. »Toda pred tremi tedni so vsi na tem polju molili. In nadaljevali so naslednji teden na vseh stadionih in ekipe NFL so se zbrale ter molile, kar je bilo neverjetno. No, te molitve so bile uslišane. Damar je okreval in je zdaj doma.«

FOTO: Twitter March for Life

Vsako življenje je pomembno

Tako kot je narod molil za Damarja Hamlina, tako mora narod moliti za nerojene otroke, je bil jasen Dungy: »V tej državi so vsak dan ogrožena življenja nedolžnih. Edina razlika je, da ne pripadajo slavnemu športniku in jih ne vidimo na nacionalni televiziji. Toda vsa ta življenja so Bogu pomembna.«

Nalaganje
Nazaj na vrh