Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Filmski »Jezus« na ameriškem pohodu za življenje: kaj je dobro vedeti o Jonathanu Roumiju

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 20. 01. 2023 / 08:20
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.03.2023 / 07:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Filmski »Jezus« na ameriškem pohodu za življenje: kaj je dobro vedeti o Jonathanu Roumiju
Igralec Jonathan Roumie med srečanjem s papežem Frančiškom avgusta 2021 v Vatikanu. FOTO: Vatican Media

Filmski »Jezus« na ameriškem pohodu za življenje: kaj je dobro vedeti o Jonathanu Roumiju

V Združenih državah Amerike danes prirejajo prvi pohod za življenje po lanski odločitvi vrhovnega sodišča o razveljavitvi sodbe Roe proti Wade iz leta 1973, ki je »s splavom legalizirala in normalizirala odvzem nedolžnega človeškega življenja«. Med govorci je napovedan tudi igralec Jonathan Roumie, ki v seriji »Izvoljeni« upodablja Jezusa.

Letošnji Pohod za življenje v ZDA sicer prirejajo že petdesetič. Pobudo za shod pred 50 leti je dala prav nedavno razveljavljena sodba v primeru Roe proti Wade, spominjajo ameriški katoliški spletni portali. Med današnjimi govorniki bo med drugimi glavna državna tožilka ameriške zvezne države Mississipi Lynn Fitch, napovedana pa sta tudi ameriški igralec Jonathan Roumie, ki je upodobil Jezusa v televizijski seriji »Izvoljeni«, in Steve Scalise, vodja republikanske večine v predstavniškem domu ameriškega kongresa. Na začetku shoda naj bi molil predsednik odbora Katoliške škofovske konference za življenje, škof Arlingtona Michael Burbidge.

Sedem manj znanih dejstev o »filmskem Jezusu«

Ameriški igralec Jonathan Roumie je dejaven katoličan, najbolj znan po vlogi Jezusa v priljubljeni seriji »Izvoljeni«. Priljubljen je po vsem svetu, saj ima serija več kot 450 milijonov ogledov.

V prvi sezoni je bila omenjena serija največje množično financirano televizijsko delo doslej in je bila prevedena v 56 jezikov, na voljo je tudi slovenskim gledalcem. V tretji sezoni sta bili prvi dve epizodi 18. novembra 2022 predvajani v kinematografih in sta bili ob odprtju tretji najdonosnejši film.

Advent 2022 je prinesel že tretjo sezono spletne serije o Jezusovem življenju. FOTO: Facebook/Jonathan Roumie

Igralec, ki se je dotaknil življenj milijonov ljudi po vsem svetu, se bo zdaj pridružil vrsti govornikov na današnjem pohodu za življenje v Washingtonu. Tema letošnjega pohoda je »Next Steps: Marching into a Post-Roe America«, ki poudarja, da si je treba še naprej prizadevati za zakonodajo na zvezni in državni ravni, ki bo zaščitila najranljivejše med nami, nerojene otroke.

V pričakovanju Roumiejevega pričevanja za življenje so ameriški katoliški mediji v teh dneh predstavili nekaj manj znanih dejstev o priljubljenem igralcu.

1. Krščen je bil v Grški pravoslavni cerkvi.

Jonathan Roumie se je rodil v New Yorku in je bil krščen v Grški pravoslavni cerkvi. Pozneje se je njegova družina iz mesta preselila v predmestje Long Islanda, kjer pa ni bilo grške pravoslavne župnije. Njegov oče, ki se je rodil in odraščal v Egiptu, je v domovini obiskoval katoliško šolo in je bil seznanjen s katoliško vero. Roumijeva mati je katoličanka z Irske. Ker torej na Long Islandu ni bilo grške pravoslavne župnije, se je družini zdelo povsem naravno, da obiskujejo tamkajšnjo katoliško cerkev. Tam je Jonathan prejel zakramenta prvega svetega obhajila in birme.

2. Pred štirimi leti in pol je doživel korenito spreobrnjenje.

Čeprav je Roumie odraščal kot katoličan, je pred časom odkrito spregovoril o globljem spreobrnjenju, ki ga je izkusil. Kot je pojasnil, je pred štirimi leti in pol začel rasti v veri. Vedno je bil dejaven član svoje župnije in je sodeloval v več službah, med drugim je bil bralec Božje besede, vendar priznava, da Bogu »ni dovolil« sodelovanja na njegovi poklicni poti. Šele ko se je znašel na robu revščine, je končno dopustil Bogu, da popolnoma prevzame nadzor nad njegovim življenjem.

Maja 2018 se je nekega jutra zbudil z minusom na bančnem računu in 20 dolarji v denarnici. Hrane je imel dovolj za tisti dan, pričakoval je račune za najemnino in druge življenjske stroške, dela pa ni imel že tri tedne. Pokleknil je pred svojim križem in Bogu zaupal svojo stisko. Pozneje je pojasnil, kako je takrat začutil nepopisen mir in zagotovilo, da bo vse v redu. Popoldne istega dne je po pošti prejel štiri zapoznela denarna nakazila. Takrat je svojo kariero resnično predal v Božje roke.

3. Posebej rad moli rožni venec Božjega usmiljenja.

Roumiejeva naklonjenost molitvi rožnega venca Božjega usmiljenja je med njegovimi oboževalci dobro znana. Na začetku koronaepidemije pa se je igralec počutil posebej poklicanega, da to pobožnost deli z drugimi. Na svojem Facebook profilu je začel vsak dan v živo moliti rožni venec. Oglašali so se mu katoliški in nekatoliški oboževalci in mu izražali hvaležnost, nekatere pa je celo spodbudil k spreobrnjenju.

4. Serija »Izvoljeni« ni njegova prva filmska vloga Jezusa.

Režiser Dallas Jenkins in igralec Jonathan Roumie sta dobro uigran filmski par, njuno sodelovanje pa se ni začelo s serijo »Izvoljeni«: prvič sta sodelovala, ko je evangeličan Jenkins skrbel za medije v svoji cerkvi in je Roumieja najel za vlogo Jezusa v kratkem filmu »The Two Thieves«, »Dva razbojnika«, ki ga je posnel za svojo cerkev. Film je pripovedoval zgodbo o levem in desnem razbojniku, ki sta bila križana skupaj z Jezusom.

Kmalu zatem je Jenkins posnel kratki film »The Shepherd«, »Pastir«, iz katerega je pozneje nastala serija »Izvoljeni«. Nekaj mesecev po premieri tega filma je Jenkins poklical Roumieja in ga vprašal, ali bi ga zanimalo znova igrati Jezusa v novi seriji.

Jonathan Roumie kot filmski Jezus. FOTO: arhiv Družine

5. Odkrito poziva krščanske igralce v Hollywoodu, naj ostanejo trdni v svojih prepričanjih.

V pogovoru za medije je Roumie spodbudil krščanske igralce, naj pri sprejemanju novih vlog vztrajajo pri svojih prepričanjih. Razpravljal je o tem, kako je sodobna kultura v nasprotju z vero, in krščanske igralce opomnil, naj temeljito preverijo, kakšne vloge jim ponujajo in ali te na kakršen koli način ogrožajo njihovo duhovnost. Dodal je, da nekaterih oddaj ne more več gledati, ker »so tako za lase privlečene« in jih njegov »duh dobesedno zavrača«. Roumie krščanskim igralcem svetuje, naj poskušajo v vsaki vlogi najti Kristusa, ter poudarja pomen molitve in razločevanja.

6. Pri ustvarjanju katoliških vsebin sodeluje z aplikacijo Hallow App.

Roumie je partner v priljubljeni katoliški aplikaciji za molitev in meditacijo Hallow. Sodeloval je v več molitvenih izzivih te aplikacije, njegov glas pa so uporabili tudi za snemanje rožnega venca Božjega usmiljenja, devetdnevnice pred praznikom Srca Jezusovega in Gospodove molitve očenaš v aramejščini.

Aplikacija Hallow je začela delovati decembra 2018. V ameriških in kanadskih trgovinah z aplikacijami je številka 1 med katoliškimi aplikacijami, uporabniki pa so jo na svoje naprave prenesli v več kot 150 državah.

7. V svojem novem filmu bo upodobil hipijevskega pridigarja.

Jonathan Roumie bo Jezusovo tuniko kmalu zamenjal za hlače na zvonec in bluze z nabranimi rokavi, saj bo v svojem novem filmu »Jezusova revolucija« prevzel vlogo hipijevskega uličnega pridigarja Lonnieja Frisbeeja. Resnična zgodba se dogaja v južni Kaliforniji na vrhuncu hipijevske kontrakulture v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Film prikazuje nacionalno duhovno prebujenje v ZDA, ki se je zgodilo v tem obdobju, in kako se je skupnost najstniških hipijev srečala s Kristusom. Premiera filma je predvidena 24. februarja.

Nalaganje
Nazaj na vrh