Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nova oddaja Reflektor: Ali je podjetnik lahko prav vsak? [VIDEO]

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 11. 10. 2023 / 20:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2023 / 07:49
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nova oddaja Reflektor: Ali je podjetnik lahko prav vsak? [VIDEO]
Neža Mlakar, Katja Zver, Jan Avsenik in Karmen Meze so se v Reflektorju pogovarjali o podjetništvu. Razkrili so tudi, ali je podjetnik res lahko prav vsak. FOTO: Siniša Kanižaj

Nova oddaja Reflektor: Ali je podjetnik lahko prav vsak? [VIDEO]

Vsakokrat, ko se pogovarjamo o podjetništvu, se odprejo vrata neomejenim možnostim, in danes ni nič drugače. V oddaji smo raziskovali svet podjetništva skozi oči mladega podjetnika Jana Avsenika in podjetnici Karmen Meze in Neže Mlakar.

Naši gostje so pravi predstavniki nove generacije podjetnikov, ki so se podali na podjetniško pot v relativno mladih letih. Skozi izkušnje so spoznali, da podjetništvo zahteva več kot le neprestano delo in predanost poslovni dejavnosti. Čeprav strast in zagon ob začetku podjetja igrata ključno vlogo, so se zavedeli, da je dolgoročno uspešno poslovanje mogoče le z uravnoteženim pristopom med delom in osebnim življenjem.

Ne glede na to, ali ste že podjetnik, ki išče navdih, ali pa samo radoveden posameznik, ki želi izvedeti več o svetu podjetništva, boste v tej oddaji zagotovo našli veliko koristnih informacij, ki vas bodo navdihnile. Oglejte si celotno epizodo:


Od želje do ideje

Podjetništvo že dolgo velja za privlačno možnost za dijake, študente in ustvarjalce po duši. Velikokrat slišim, da imajo mladi željo po tem, da ustvarijo podjetje, vendar nimajo ideje, kaj je tisto, kar lahko ponudijo družbi. »Midve sva idejo potegnili iz svojih potreb in sva vzeli iz življenja tisto, kar so imeli otroci radi, to je sladoled. Reševali sva najin osnovni problem. Najinim fantkom sva želeli ponuditi nekaj zdravega, a obenem osvežilnega. Tako so nastale La Popsike,« sta za oddajo Reflektor povedali Karmen Meze in Neža Mlakar.

Iz reševanja najinih lastnih problemov je zaživel tudi posel. (Neža Mlakar)

Jan Avsenik pa je začutil, da je ravno podjetništvo tisto, s čimer se želi v življenju ukvarjati. V oddaji je povedal, da je Janov vrt že četrta stvar, ki jo je poskusil in začutil, da je vrtnarjenje tisto, v čemer uživa. Leta 2021 je Jan ustvaril vrt z idejo, da bo to postal njegov poklic. Iz prvotne želje po samooskrbi je tako nastal Janov vrt, ki je namenjen pridelavi čim večje količine kakovostne sezonske zelenjave.

Jan Avsenik. FOTO: Siniša Kanižaj 

Idejo o vrtnarjenju je pridobil na YouTubu, kjer je skozi videoposnetke drugih vrtnarjev našel navdih za svoj posel. »Rekel sem si, da si tega želim tudi jaz. Tako se je vrt, velik 1000 m², razširil še na prodajo rastlinjakov in drugih orodij, povezanih z vrtnarjenjem,« je v oddaji povedal Jan Avsenik.

Oddajo Reflektor Ali je podjetnik lahko prav vsak?, lahko poslušate tudi kot podkast!

Izzivom se pri podjetništvu ne da izogniti

Vsak korak je neznanka, vsak ovinek prinaša nove izzive, vsaka prepreka zahteva spretnost in vztrajnost. Podjetniki se pri svojem delu vsak dan znova soočajo s številnimi izzivi, ki jih, kot pravijo, ni malo. »Vsak podjetnik bi si želel, da bi obstajal učbenik z navodili in ko bi prišel do izziva, do problema, bi ga odprl in prebral,« je v šali povedala Neža Mlakar.

Karmen Meze in Neža Mlakar v oddaji Reflektor. FOTO: Siniša Kanižaj 

Seveda učbenika za reševanje podjetniških izzivov ni, zato »se učimo iz lastnih izkušenj in dokler se z izzivom ukvarjaš, ti bo uspelo«, je povedala Mlakarjeva. Neža in Karmen sledita motu, ki pravi: »Podjetništvo je reševanje problemov na dnevni bazi. Tako dobro, kot se znaš spopasti s problemom, toliko lahko rasteš.«

S koliko denarja začeti posel? 

Začetniki se pogosto sprašujejo, ali je res vedno treba imeti veliko prihrankov, da bi uresničili svoje podjetniške ideje. »Odvisno je, kakšnega posla se lotevaš. Če se lotevaš, denimo, digitalnih produktov, v resnici potrebuješ manjšo investicijo. Če pa se lotevaš proizvodnega obrata, logistike ali prodaje na veliko, pa je investicija temu primerno večja,« razloži Neža Mlakar.

Živimo v času, ko lahko z zelo nizkimi vložki dosežemo večje število ljudi, če si to želimo. (Karmen Meze)

»Iz svojega primera lahko povem, da lahko na začetku zmanjšaš nekatere stroške in si umisliš kakšen drugačen sistem. Vsem, ki sem jim povedal, da bom na roke zvijal cevi za rastlinjake, so rekli, da to ne bo šlo in da za to potrebuješ stroj. Skratka, odločitve morajo biti premišljene,« pojasnjuje Jan Avsenik.

Jan Avsenik. FOTO: Siniša Kanižaj 

Ali je podjetnik lahko prav vsak?

V svetu, kjer se podjetništvo hitro razvija in spreminja, se postavlja ključno vprašanje: ali je podjetnik lahko prav vsak? Vprašanje, ki odpira številne razprave in razmisleke o tem, kdo lahko uspešno vstopi v podjetniški svet in katere lastnosti, spretnosti ter priložnosti so ključne pri uresničevanju podjetniških ambicij.

»Vrednote najinega podjetja so iskrenost, transparentnost, ljubezen in svoboda.« (Neža Mlakar)

Pri tem se Jan ni strinjal s Karmen in Nežo, ki pravita: »Podjetnik je lahko vsak, ki ima idejo in je za njo pripravljen trdo delati.« Jan meni, da podjetnik ne more biti vsak, saj se vsak ne zaveda, kaj vse spada k podjetništvu. Imeti moraš veliko širokega znanja in volje.«

FOTO: Siniša Kanižaj 

Samoiniciativa in motivacija kot ključni gonili uspeha

Mladim je samostojna podjetniška pot še toliko privlačnejša, saj si v večini lahko delovnik razporedijo kar sami. Kako pa je s tem v resnici?

»Pomanjkljivost je ravno v tem, da se včasih zgodi, da imaš toliko dela, da si zaposlen od jutra do večera. Vendar pa na dolgi rok to ni izvedljivo,« pravi Jan Avsenik. »Mene pa je najbolj presenetilo to, da če jaz ne bom naredila, ne bo nihče. Ni sodelavca ali nadrejenega, ki mu lahko rečem: 'Sem zbolela, to je še odprto, prosim, a lahko vi;' no, tega ni. Samoiniciativa in notranja motivacija sta tisti, ki sta pri takem urniku izjemno pomembni,« pravita Neža in Karmen.

Podjetništvo je enako kot starševstvo. Podjetje je kot naš otrok, spremljaš ga od začetka do konca. (Neža Mlakar)

Mladi podjetniki, pozor! 

Stopiti na samostojno podjetniško pot je za mnoge mlade in ambiciozne posameznike privlačna in izzivalna možnost. Vsakdo pa na začetku rad prisluhne nasvetom že uveljavljenih podjetnikov. Kaj pa svetujejo naši gostje? »Veliko sprašujte, sprejmite nasvete drugih, predvsem pa sledite sebi in izhajajte iz tega, kar res radi počnete. Zavedajte pa se tudi, da iz nič ni nič,« so se strinjali Jan, Neža in Karmen. 

Nalaganje
Nazaj na vrh