Zapri
Iskanje

Nova zveza 'proti nečlovečnosti' v begunski politiki

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 11. 06. 2013 / 14:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Nova zveza 'proti nečlovečnosti' v begunski politiki

Nevladne organizacije in slavne osebnosti vabijo k zbiranju podpisov na svetovnem spletu.
V sosednji Avstriji je široka mreža nevladnih organizacij in slavnih osebnosti sprožila skupno pobudo 'proti nečlovečnosti' v begunski politiki. Organizacije kot so avstrijska Caritas, Diakonija, Azilantska koordinacija, Zdravniki brez meja, Don Boscova služba za begunce in SOS Pomoč ljudem v stiski želijo z akcijo zbiranja podpisov na svetovnem spletu spremeniti usmeritev trenutne politike glede preseljencev in beguncev. Akcija je bila na tiskovni konferenci predstavljena sredi minulega tedna.


S pobudo želijo njeni podporniki doseči učinkovitejši dostop do trga dela po največ šestih mesecih bivanja v državi gostiteljici, pa tudi neomejen dostop do osnovnošolske in nadaljne izobrazbe. Poleg tega organizatorji zahtevajo, da se posameznikov, ki se lepo vživijo v novo okolje, ne pošilja nazaj v domovino, da družine ostajajo skupaj in da si država prizadeva za temeljno oskrbo osnovnih človekovih potreb beguncev in azilantov.

Direktor dunajske Karitas Michael Landau je na predstavitvi projekta spomnil na šestdeset prosilcev za azil, ki so v dunajski votivni cerkvi gladovno stavkali in 'vtaknili svoje prste v rane naše azilske politike'. To so rane, na katere tamkajšnja Karitas opozarja že več let. Po njihovem mnenju z nenehnim prelaganjem odgovornosti ni moč doseči učinkovitih rezultatov. Podporniki omenjene akcije pričakujejo predvsem izboljšanje na področju oskrbe mladih azilantov, ki naj bi jim zagotovili vsaj temeljno izobrazbo, 'ne glede na to, od kod prihajajo'.

Kot še zatrjujejo pobudniki, njihov namen ni odpreti meja neobvladljivemu valu beguncev, pač pa le, da bi ljudi, ki se zatečejo v Avstrijo, obravnavali kot ljudi in ne kot odvečne predmete, ki bi se jih želeli čim prej znebiti. Zvezno vlado in vsakega posameznega poslanca pozivajo 'k spoštljivi obravnavi vseh beguncev in azilantov'.

Foto: arhiv Družine

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh