Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nove določbe glede epidemije koronavirusa

Za vas piše:
T. M.
Objava: 22. 07. 2021 / 17:26
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2021 / 17:30
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nove določbe glede epidemije koronavirusa
Četrti val bo napredoval, razen če bomo začeli ravnati bolj samozaščitno ali se bolje precepili, opozarjajo strokovnjaki. FOTO: Tatjana Splichal.

Nove določbe glede epidemije koronavirusa

Vlada je v četrtek, 22. julija, določila, da bo od ponedeljka, 27. julija, pogoj PCT (prebolevniki, cepljeni, testirani) veljal za udeležbo na dogodkih in shodih.

Organizatorji dogodkov oz. shodov bodo dolžni preverjati izpolnjevanje pogoja, napovedano pa je tudi skrajšanje veljavnosti negativnih testov na okužbo s koronavirusom.

Organizatorji javnih prireditev, javnih shodov, organizatorji športnih in kulturnih prireditev bodo morali ob vstopu na prireditev oz. shod preveriti, ali udeleženci izpolnjujejo pogoj PCT. Če udeleženec teh pogojev ne bo izpolnjeval, mu udeležba na prireditvi oz. shodu ne bo dovoljena. V skladu s tem je vlada spremenila vsebino odlokov, ki bodo veljali do 1. avgusta.

Od 23. avgusta bo za zaposlene v tistih dejavnostih, kjer je za necepljene oz. neprebolevnike obvezno testiranje, veljavnost testov krajša kot doslej. Veljavnost negativnega hitrega testa bo 48 ur od odvzema brisa in 72 ur od odvzema pri PCR testu, kot to velja na primer za prehajanje meje.

»Gre za povsem strokovno odločitev, saj je negativen izvid hitrega testa zanesljiv le 48 ur, PCR pa 72 ur, kasneje se zanesljivost zmanjša. Ko imamo cepljenje, ni razloga, da bi bila v delovnih organizacijah veljavnost hitrega ali PCR testa drugačna kot drugod, kjer velja pogoj PCT,« je dejala Mateja Logar. 

Izpolnjevanje enega od PCT pogojev bodo lahko preverjali prek mobilne aplikacije, ki jo je razvil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Ponovni pozivi k cepljenju 

Po besedah Mateje Logar je prevladujoča različica novega koronavirusa delta bolj kužna, zato je treba še bolj poskrbeti, da ne bo prišlo do širjenja virusa. Ob tem je Logarjeva ponovno pozvala k cepljenju proti covidu-19. Hkrati je pozvala vse, ki odhajajo na dopust, naj se tam varno obnašajo, saj je virus prisoten tudi na počitnicah. Prav tako naj povratniki z dopusta ne pozabijo na varnost tistih, h katerim se vračajo.

»Po njenih besedah odloki stopijo v veljavo v ponedeljek, 27. julija, globe za neupoštevanje odlokov pa naj bi se gibale od 400 do 1000 evrov,« poroča STA. 

V jeseni nam grozi četrti val

»Četrti val epidemije covida-19 bi lahko ob 60-odstotni precepljenosti "zvozili" z relativno malo samozaščitnimi ukrepi,« je po poročanju STA danes pojasnil Leon Cizelj z Instituta Jožef Stefan. »Danes pa imamo v Sloveniji še vedno 850.000 potencialnih bolnikov, kar pomeni, da nam lahko epidemija jeseni znova uide izpod nadzora,« je še opozoril Cizelj. 

Nalaganje
Nazaj na vrh