Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nove oblike suženjstva

Objava: 09. 07. 2009 / 09:34
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:04
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nove oblike suženjstva

Več pozornosti je potrebno posvetiti žrtvam spolnega prekupčevanja

Vatikan in številne ženske organizacije se že dolgo časa trudijo, da bi ustavili trgovino z ljudmi, sporočilo podpore pa je na nedavno srečanje na to temo v Rimu poslal tudi papež Benedikt XVI. V svojem sporočilu je zapisal, da je reševanje tega problema tudi ena izmed prednostnih nalog Cerkve. Po papeževih besedah je potrebno ponovno ozavestiti svet o neprecenljivi vrednosti človeškega življenja in se pogumno predati zaščiti človekovih pravic, obenem pa odpraviti vsakršno obliko zlorabe.

Letno poročilo o trgovini z ljudmi, ki so ga minuli mesec objavili v Združenih državah Amerike, prinaša podatek, da spolno prekupčevanje predstavlja znaten delež v celotni trgovini z ljudmi. V poročilu piše, da so ženske prisiljene v spolno prekupčevanje na najrazličnejše načine. Prekupčevalci jih premamijo z obljubami, prevarami, ali pa jih preprosto prisilijo v nudenje spolnih uslug. Dekleta in žene morajo pri ‘delu’ vztrajati zaradi domnevnih dolgov, ki jim jih predpišejo njihovi ‘delodajalci’, večinoma jih utemeljujejo z dragim prevozom v države zahodnega sveta.

Kot piše v poročilu, je prosituciji v svetu izpostavljenih tudi okoli dva milijona otrok. Za mladoletne ima spolno prekupčevanje strahotne posledice, ki vključujejo dolgotrajne telesne in duševne travme in bolezni. Pogoste so okužbe s spolno prenosljivimi boleznimi, odvisnost od mamil in socialna izključenost. V najrevnejših okoljih se celo zgodi, da otroka v spolno suženjstvo prodajo njegovi starši.

V nekaterih deželah mlade ženske privabijo z obljubami o poroki, s katero bi pridobile dokumente za bivanje v državi, prekupčevalci pa žrtve novačijo tudi v begunskih taboriščih, saj se tam vsaka možnost umika zdi dobrodošla alternativa. Proces vpeljevanja žensk v spolno suženjstvo pogosto vključuje posilstvo, mučenje, poniževanje in uporabo mamil. Vse to naj bi žrtve popolnoma podredilo, zaradi česar naj bi bile toliko privlačnejše za potencialne kupce.

Problem trgovine z ljudmi omenja tudi dokument drugega vatikanskega cerkvenega zbora ‘Gaudium et spes’ (‘Veselje in upanje’). Cerkveni očetje pozivajo vse ljudi, naj bodo med seboj ‘sosedje’, kar pomeni, naj pomagajo vsakemu pomoči potrebnemu in trpečemu. Oblike zlorab, kot je trgovina z ljudmi, suženjstvo in prostitucija, v dokumentu opisujejo kot kršitve najosnovnejših človekovih pravic, kajti ‘če na človeka gledamo zgolj kot na vir dohodka, ne pa kot na svobodno in odgovorno osebo, s tem zastrupljamo človeško družbo’.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh