Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nove vatikanske smernice za poročila o spolnih zlorabah

Objava: 13. 04. 2010 / 09:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Nove vatikanske smernice za poročila o spolnih zlorabah

Postopki so razloženi za laike in ne za strokovnjake kanonskega prava

S štirinajstimi paragrafi novih smernic želijo v Vatikanu poenostaviti postopek, ki sledi prijavi spolne zlorabe s strani duhovnika. Nove smernice so včeraj objavili na vatikanski spletni strani. Zaenkrat so na voljo le v angleškem jeziku (‘Guide to Understanding Basic CDF Procedures concerning Sexual Abuse Allegations’), in sicer na naslovu http://www.vatican.va/resources/resources_guide-CDF-procedures_en.html.

Kot so poročali pri vatikanskem radiu, nove smernice niso nov dokument, ampak le povzetek postopkov, ki so že določeni. Smernice lahko služijo kot pomoč laikom in vsem tistim, ki se ne spoznajo na kanonsko pravo.

V luči medijskih obtožb, da je Cerkev skušala prikriti spolne zlorabe znotraj svoje ustanove, v dokumentu pojasnjujejo, da je v primeru prijave spolne zlorabe v cerkveni ustanovi vedno potrebno upoštevati tudi predpise civilnega prava. Če je duhovnik spoznan za krivega spolne zlorabe, je lahko kaznovan tako po civilnem kot po kanonskem pravu. Najostrejša kazen po slednjem je prepoved opravljanja duhovniškega poklica.

V novih smernicah je zapisano tudi, s katerimi primeri prekrškov na področju spolnih zlorab se neposredno ukvarja sveti oče. V izredno težkih primerih, ko je duhovnik po civilnem pravu spoznan za krivega spolne zlorabe mladoletnika, ali pa ko so neposredni dokazi neizpodbitni, se lahko Kongregacija za nauk vere odloči, da primer takoj predstavi svetemu očetu, ta pa na njihovo zahtevo izda dekret o izključitvi storilca iz duhovniškega stanu. Ta papežev dekret je nepovraten.

Papežu so predstavljeni tudi primeri, ko obtoženi duhovnik ob zavedanju teže lastnega prekrška sam zaprosi za izstop iz duhovniških vrst.

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh