Košarica Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novela zakona o dohodnini potrjena

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 28. 11. 2022 / 11:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.11.2022 / 11:14
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Novela zakona o dohodnini potrjena

Novela zakona o dohodnini potrjena
FOTO: Tatjana Splichal
Poslanke in poslanci koalicijskih strank so danes potrdili novelo zakona o dohodnini, ki ustavlja postopno zviševanja splošne olajšave do leta 2025, ter odpravlja še nekatere razbremenitve, ki je spomladi potrdil prejšnji sklic parlamenta. V SDS so glasovali proti, v NSi pa so se vzdržali.

Sprejem novele pomeni, da se splošna olajšava, ki jo lahko uveljavljajo vsi zavezanci za dohodnino, s 1. januarjem 2023 ne bo zvišala na 5500 evrov, kot je določeno zdaj, pač pa le na 5000 evrov. Današnji sprejem pomeni tudi, da se nadaljnja postopna zvišanja na 7500 evrov do leta 2025 odpravljajo.

SDS je na novembrski izredni seji pred glasovanjem vložil pobudo za razpis posvetovalnega referenduma o sprejemu novele zakona. O tej pobudi je DZ odločal v petek in jo zavrnil, zato so poslanke in poslanci danes lahko glasovali o noveli.

Meja pri 16 tisoč evrov

Dodatna splošna olajšava se bo po novem priznala zavezancem s skupnim dohodkom do 16.000 evrov, kar v primerjavi z veljavnim zakonom pomeni približno 2280 evrov več. Davčni razredi ostajajo nespremenjeni, se pa stopnja davka v zadnjem, petem dohodninskem razredu, vrača nazaj na 50 odstotkov, kot je veljalo pred marca sprejetimi zadnjimi spremembami zakona, spominja STA.

Znesek olajšave za vzdrževane družinske člane se bo zvišal

Zneski posebne olajšave za vzdrževane družinske člane se bodo v letih 2023 in 2024 zvišali za približno 7,5 odstotka. Dopolnilo s takšno vsebino so vložili poslanci NSi, ki so poskušali to olajšavo zvišati že s svojo novelo zakona, a jo je DZ v začetku tedna ocenil kot neprimerno za nadaljnjo obravnavo.

Bodo spremembe vplivale na dvig najemnin?

Stopnja dohodnine, ki se plačuje od dohodka iz oddajanja premoženja v najem in je za letos določena pri 15 odstotkih, se bo zvišala na 25 odstotkov. V razpravi so številni poslanci izražali zaskrbljenost, da se bodo zaradi tega najemnine zvišale.

Posebna olajšava za mlade

Novost dohodninske zakonodaje je posebna olajšava za mlade. Ta bo zavezancem do dopolnjenega 29. leta starosti zmanjšala davčno osnovo od dohodka iz delovnega razmerja za 1300 evrov.

Precej pozornosti so bile v razpravi deležne spremembe glede obdavčitve samostojnih podjetnikov, ki so vključeni v sistem normiranih odhodkov. Odbor za finance je glede teh določb podprl dopolnilo NSi, da se zavezancem, pri katerih je obvezno zavarovana vsaj ena oseba za polni delovni čas najmanj devet mesecev, priznani normirani odhodki znižajo z 80 na 40 odstotkov, če dosegajo 50.000 evrov prometa. Vladni predlog je to mejo določal že pri 35.000 evrov prometa.

Spremembe tudi na področju kmetijstva

Zaradi novih evropskih pravnih podlag je precej sprememb tudi na področju kmetijstva. Med drugim se na seznam oproščenih podpor dodajajo podpore za zavarovalne premije, umikajo pa plačila, ki jih kmetje prejmejo za kmetovanje na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje. Ta bodo po novem obdavčena v višini 50 odstotkov plačila.

Kupi v trgovini

30,60€ Poglej izdelek: Sodobno gospodarstvo 1

Povezano potovanje

Po Plečnikovi Ljubljani

Z umetnostnim zgodovinarjem Klemnom Koširjem

Število dni

1

Naslednji termin

19.02.2023

Nalaganje
Nazaj na vrh