Zapri
Iskanje

Novi Communio tokrat o stolnicah

Anton Štrukelj
Za vas piše:
Anton Štrukelj
Objava: 31. 05. 2021 / 09:15
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2021 / 12:18
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Novi Communio tokrat o stolnicah

Novi Communio tokrat o stolnicah
Izšla je druga številka revije Communio v letošnjem letu.
Franci Petrič je pred leti v več knjigah predstavil slovenske božjepotne cerkve. Tokrat je vsestransko orisal stolnico sv. Nikolaja v Ljubljani kot mater mnogih cerkva. Na mestu današnje, tristo letne stolnice je stala cerkev, posvečena sv. Nikolaju, že v srednjem veku, v 12. ali najpozneje sredi 13. stoletja.

Sedanja zgradba je ponos prestolnice in osrednje svetišče v nadškofiji. Dosedanji upravitelj celjske škofije Rok Metličar je pregledno približal arhitekturo, umetnost in zgodovino celjske stolnice sv. Danijela.

Gregor Lotrič je pripravil lep zapis o stolni cerkvi sv. Nikolaja v Novem mestu. O pomembnosti stolnice spregovori francoski arhitekt Jean-Marie Duthilleul. O vlogi in veličini gornjegrajske cerkve sv. Mohorja in Fortunata pa nas seznani France M. Dolinar.
Kakor so sakralne zgradbe deležne skrbnosti in prenove, tako je tudi Cerkev vedno potrebna prenove (Ecclesia semper reformanda). O današnji prenovi piše p. Dysmas de Lassus, prior v Veliki Kartuziji in predstojnik reda kartuzijanov. (O kartuziji velja izrek, da nikoli ni bila prenovljena).

Knjiga odgovarja na žgoče razmere zaradi spolnih in drugih zlorab, s katerimi se v zadnjih letih spoprijema katoliška Cerkev. Besedilo z naslovom »Nevsiljiva lepota« je zadnje poglavje nove priorjeve knjige »Tveganja in odkloni redovniškega življenja« (Risques et dérives de la vie religieuse), ki bo kmalu na voljo v slovenskem prevodu (Janez Ferkolj).

Teologija Marianne Schlosser spregovori o sv. Edith Stein in njenem pojmovanju svete evharistije. Besedilo je skrbno prevedel Bogomir Trošt – kot nalašč za telovski praznik. Božji služabnik Anton Strle pa nas že pripravi na naslednja dva praznika v začetku junija: to sta praznik Srca Jezusovega in brezmadežnega Marijinega Srca. Ob tem češčenju se nam poglablja in izčiščuje tisto najbolj odločilno: ljubezen, ki »izvršuje velike stvari, kjer koli je.«


Cena posameznega izvoda revije Communio je 8,70 evrov. Letna naročnina na revijo je 34,80 evra. Darilo za nove naročnike: knjiga Zadnji pogovori (Benedikt XVI). Revijo lahko prelistate TUKAJ.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh