Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Novi patriarh kaldejske Cerkve je Louis Raphaël I. Sako

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 04. 02. 2013 / 10:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Novi patriarh kaldejske Cerkve je Louis Raphaël I. Sako

Nadškof iz Kirkuka je pred nekaj dnevi v dramatičnem pozivu opozoril na položaj kristjanov na Bližnjem Vzhodu; izvedenci za Bližnji Vzhod zadovoljni z izbiro; novi patriarh bo danes maševal v vatikanski baziliki sv. Petra.

Dosedanji kaldejsko-katoliški nadškof iz Kirkuka, Louis Sako, je bil minuli četrtek izvoljen za novega patriarha svoje Cerkve. Kot so ob koncu tedna sporočili iz Vatikana, je njegovo izvolitev potrdil tudi papež Benedikt XVI.

Sinoda kaldejsko-katoliške Cerkve je od minulega ponedeljka dalje zasedala v italijanski prestolnici, volitev novega patriarha pa se je udeležilo petnajst kaldejsko-katoliških patriarhov, med njimi sedem škofov iz Iraka, dva iz Irana, po eden iz Sirije in Libanona ter štirje iz diaspore. Sinodi je predsedoval kardinal Leonardo Sandri, prefekt vatikanske Kongregacije za vzhodne Cerkve.

Louis Sako se je rodil leta 1949 v eparhiji Zakho v severnem Iraku. S študijem je pričel na dominikanskem semenišču v Mossulu. Junija 1974 je prejel duhovniško posvečenje, nato pa je odšel v Rim, kjer je svojo akademsko kariero nadaljeval na Papeškem orientalskem inštitutu ter na Papeškem inštitutu za arabske in islamske študije. V Parizu je leta 1976 doktoriral iz zgodovine z dizertacijo o 'Vlogi vzhodnosirske hierarhije v diplomatskih odnosih med Perzijo in Bizancem v 6. in 7. stoletju'. Med leti 1986 in 1997 je deloval kot duhovnik v Mossulu, do leta 2001 tudi kot vodja kaldejskega bogoslovnega semenišča v Bagdadu, obenem pa je predaval tudi na teološki fakulteti 'Babel College'.

Leta 2003 je bil Sako imenovan za nadškofa v Kirkuku. Odtlej se je neumorno zavzemal za pravice kristjanov v novem Iraku, za spravo in dialog.

Izvolitev nadškofa Sakoja na položaj novega patriarha kaldejsko-katoliške Cerkve so z veseljem pozdravili tudi izvedenci za bližnjevzhodna vprašanja. Nadškof iz Kirkuka je že pred začetkom sinode veljal za favorita, saj naj bi bil po mnenju opazovalcev najustreznejši za ta položaj. Louis Sako namreč uživa visok narodni in mednarodni ugled.

Novi cerkveni poglavar bo danes daroval slovesno sveto mašo v baziliki sv. Petra v Vatikanu, s čimer bo tudi javno obeležil povezanost kaldejske Cerkve s svetim očetom. Njegovo izvolitev je uradno potrdil tudi papež Benedikt XVI. Sako je 31. januarja papežu pisno uradno sporočil vest o svoji izvolitvi in svetega očeta prosil za ohranitev cerkvene skupnosti. V zapisu, ki so ga včeraj predstavili v Vatikanu, je svetemu očetu zagotovil zvestobo, spoštovanje in pokorščino ter ga prosil blagoslova za svoje poslanstvo, za pastirje in vse vernike kaldejske Cerkve, ki se pogumno, polni upanja in živega pričevanja v svoji domovini ali pa v diaspori soočajo s svojimi izzivi'.

Benedikt XVI. je prav tako pisno izrazil svoje veselje nad Sakojevo izvolitvijo, novemu patriarhu čestital in ga pozval, naj si še naprej prizadeva za spravo in mir za celotni iraški narod.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh