Zapri
Iskanje

Novo šolsko leto v znamenju koronavirusa

Za vas piše:
T. M.
Objava: 01. 09. 2021 / 11:23
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 01.09.2021 / 11:25
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Novo šolsko leto v znamenju koronavirusa

Novo šolsko leto v znamenju koronavirusa
Vsem zaposlenim staršem pripada dan plačanega dopusta za spremstvo prvošolčka v šolo. FOTO: Pexels.
Pouk v šoli bo potekal po modelu B ob upoštevanju preventivnih ukrepov.

Za 193.116 učencev in 76.000 dijakov se danes začenja novo šolsko leto, ki bo ponovno v znamenju koronavirusa. Šolski prag bo prvič prestopilo 21.198 prvošolcev. 

Učenci zadnjega triletja in dijaki se bodo prostovoljno samotestirali. Dijaki in učenci lahko teste za samotestiranje doma dvignejo v lekarni z zdravstveno kartico ali potrdilom o vpisu. Za učitelje velja pogoj PCT. Stroške testiranj bo kril državni proračun.

»V šolske klopi bodo sedli vsi učenci, a z nekaterimi omejitvami. Ob upoštevanju priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje bodo lahko v šolah izvajali vse dejavnosti in programe, vključno z dnevi dejavnosti, šolo v naravi in plavalnimi tečaji,« poroča STA. 

Model B, po katerem bo pouk potekal, predvideva normativno število učencev v oddelku in tudi možnost združevanja učencev različnih oddelkov v skupine (npr. pri izvajanju neobveznih in obveznih izbirnih predmetov) – seveda vse ob upoštevanju preventivnih ukrepov.

Vsem zaposlenim staršem, tudi tistim v zasebnem sektorju, bo že drugo leto zapored pripadal dodaten dan plačanega dopusta za spremstvo prvošolčka v šolo na prvi šolski dan.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je v poslanici ob začetku novega šolskega leta šolarje pozvala, naj ne pozabijo na vrline in pravila varnosti. Predsednik Borut Pahor pa je v poslanici pred začetkom šolskega leta izpostavil, da moramo vsi storiti vse, kar je mogoče, da bo pouk v šolah varno potekal skozi vse šolsko leto. 

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Kemični in tehnični svinčniki
3,60€ Poglej izdelek: Gel roler EnerGel BL77, črn
Nalaganje
Nazaj na vrh